ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μέτρα από τον Μπάιντεν για τα «όπλα-φαντάσματα» και τον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής

ΗΠΑ: Μέτρα από τον Μπάιντεν για τα «όπλα-φαντάσματα» και τον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής
AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη, σε αυτό που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα για τον περιορισμό των μαζικών δολοφονιών (ενόπλων επιθέσεων κατά πλήθους- τα αποκαλούμενα mass shootings) των αυτοκτονιών και άλλων περιστατικών ένοπλης βίας.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδια από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων «όπλων-φαντασμάτων» (ghost guns), καθώς και για την καταχώρηση των «πλαισίων σταθεροποίησης» (stabilizing braces) – τα οποία πρακτικά μετατρέπουν πιστόλια σε τυφέκια- σε μητρώα, υπό τη National Firearms Act.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι θα ζητήσει από το Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives να βγάλει μια ετήσια αναφορά για το εμπόριο όπλων στις ΗΠΑ και να κάνει ευκολότερη την υιοθέτηση από τις πολιτείες νόμων που υποδεικνύουν επικίνδυνα άτομα τα οποία κατέχουν όπλα.

Ο Μπάιντεν επίσης παρουσίασε πιο φιλόδοξους στόχους, για την υλοποίηση των οποίων χρειάζεται την υποστήριξη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων την επιβολή απαγόρευσης στα όπλα εφόδου, την άρση μιας εξαίρεσης σχετικά με αγωγές σε βάρος κατασκευαστών όπλων και την επιβολή ενός εθνικού νόμου επισήμανσης κινδύνου («red flag»).

Τα προεδρικά διατάγματα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη δεν είναι νομοθετικού χαρακτήρα. Ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί πως έρχονται περισσότερες ενέργειες.

«Σήμερα κάνουμε βήματα για την αντιμετώπιση όχι μόνο της κρίσης των όπλων, μα και αυτού που είναι στην πραγματικότητα μια κρίση δημόσιας υγείας» είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Rose Garden μπροστά σε ένα κοινό συγγενών θυμάτων ένοπλης βίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε άλλο ένα περιστατικό ένοπλης επίθεσης στη Νότια Καρολίνα αυτή την εβδομάδα. «Πρόκειται για επιδημία, για όνομα του Θεού, και πρέπει να σταματήσει» είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, Δημοκρατικός που επιδιώκει εδώ και καιρό περιορισμούς στην οπλοκατοχή, δέχεται πιέσεις για να προβεί σε ενέργειες μετά από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Κολοράντο και τη Τζόρτζια. Ανακοίνωσε τα μέτρα πλαισιωμένος από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Μέρικ Γκάρλαντ, για τον οποίο είπε πως θα θέσει προτεραιότητα στην ένοπλη βία ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Τενεσί προστίθεται στις πολλές αμερικανικές πολιτείες όπου οι κάτοικοι προσεχώς θα έχουν τη δυνατότητα να οπλοφορούν χωρίς άδεια, αφού ο κυβερνήτης Μπιλ Λι υπέγραψε νομοσχέδιο που το επιτρέπει χθες Πέμπτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Tennessean.

Με βάση τον νόμο αυτόν, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι πολίτες άνω των 21 ετών που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους όπλα θα επιτρέπεται να τα φέρουν δημόσια χωρίς να χρειάζονται άδεια.

Ο κυβερνήτης Λι ανέφερε μέσω Twitter ότι υπέγραψε τον νόμο διότι «δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο για τους νομοταγείς πολίτες του Τενεσί να ασκούν τα δικαιώματά τους δυνάμει της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος» των ΗΠΑ, ευχαριστώντας το πολιτειακό κοινοβούλιο αλλά και «την NRA» το λόμπι των όπλων, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής (1).

Η National Rifle Association είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του νόμου. Ωστόσο οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης στο Τενεσί πρόβαλαν αντίσταση στο κείμενο, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων και να εκθέσει αστυνομικούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τενεσίαν (2).

Από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, 31 γενικά επιτρέπουν την οπλοφορία («open carry») σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια, αν και απαγορεύεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην καθεμία (3).

Ο κυβερνήτης Λι υπέγραψε τον νόμο την ημέρα που ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε στοχευμένα μέτρα για να περιοριστεί η διάδοση των πυροβόλων όπλων και η μάστιγα των mass shootings στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «επιδημία» τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

«Κάθε ημέρα σε αυτή τη χώρα, πυροβολούνται 316 άνθρωποι. Κάθε ημέρα. Εκατόν έξι πεθαίνουν κάθε ημέρα», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, αξιώνοντας το αμερικανικό Κογκρέσο να προωθήσει αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι αλλάζει από το Σάββατο