ΚΟΣΜΟΣ

«Στην κόψη του ξυραφιού» οι ΗΠΑ λόγω της δίκης Φλόιντ: Ο Μπάιντεν προσεύχεται για «σωστή ετυμηγορία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν
AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι προσεύχεται για τη «σωστή ετυμηγορία» στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης που κατηγορείται για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι.

Ο Μπάιντεν, που μίλησε με την οικογένεια του Φλόιντ τη Δευτέρα, είπε ότι πιστεύει πως τα στοιχεία είναι «συντριπτικά».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι ένορκοι συναντιούνται για δεύτερη ημέρα, προκειμένου να συζητήσουν την ετυμηγορία.

Ο 45χρονος Σόβιν κατεγράφη σε βίντεο να γονατίζει στον λαιμό του Φλόιντ για πάνω από εννιά λεπτά κατά τη σύλληψή του τον προηγούμενο Μάιο.

Μεταξύ των κατηγοριών σε βάρος του είναι και ο φόνος δεύτερου βαθμού, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος.

Οι εικόνες της σύλληψης προκάλεσαν έντονες διαδηλώσεις και επεισόδια κατά του ρατσισμού- και πόλεις ανά τις ΗΠΑ ετοιμάζονται για ένα νέο κύμα, ανεξαρτήτως της ετυμηγορίας.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε ότι ο πρόεδρος μίλησε με την οικογένεια του Φλόιντ τη Δευτέρα για να δει πώς είναι και να τους πει ότι είναι στις προσευχές του. Όπως τόνισε, σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεσή του να επηρεάσει τη δίκη.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε εκτενέστερα για τη συνομιλία την Τρίτη. «Μπορώ μόνο να φανταστώ την πίεση και το άγχος που νιώθουν» είπε για την οικογένεια.

«Περίμενα μέχρι οι ένορκοι να απομονωθούν και τους κάλεσα» είπε, προσθέτοντας πως «ζητούν ειρήνη...όποια και αν είναι η ετυμηγορία».

«Ελπίζω η ετυμηγορία να είναι η σωστή» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως εκτιμά ότι τα στοιχεία «είναι συντριπτικά».

Νωρίτερα την Τρίτη ο νεότερος αδελφός του Φλόιντ επιβεβαίωσε ότι είχε μιλήσει με τον πρόεδρο.

«Ο κ. Μπάιντεν ξέρει πώς είναι να χάνεις ένα μέλος της οικογένειάς σου και ξέρει τη διαδικασία αυτού που περνάμε» είπε ο Φιλονίζ Φλόιντ στο NBC News. «Απλά μας ενημέρωσε ότι προσεύχεται για εμάς».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε χάσει την πρώτη του σύζυγο, Νίλια, και την κόρη του, Ναόμι, σε τροχαίο το 1972. Το 2015 ο ένας από τους γιους του, Μπο, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο σε ηλικία 46 ετών.

Οι ένορκοι έχουν αποσυρθεί για να αξιολογήσουν τις καταθέσεις 45 μαρτύρων, μεταξύ των οποίων γιατροί, ειδικοί σε θέματα χρήσης βίας, αστυνομικοί, περαστικοί και άτομα που ήταν κοντά στον Φλόιντ.

Ο Σόβιν κατηγορείται για φόνο δεύτερου βαθμού άνευ προθέσεως, φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία. Εάν βρεθεί ένοχος ως προς τη βαρύτερη κατηγορία, αυτήν του φόνου δεύτερου βαθμού, μπορεί να του επιβληθεί ποινή 40 ετών κάθειρξης.

Η θέση της υπεράσπισης είναι πως ο Σόβιν έκανε αυτό που θα έκανε κάθε λογικός αστυνομικός που θα βρισκόταν σε μια «δυναμική» και «ρευστή» κατάσταση, με έναν μεγαλόσωμο άνδρα να εμπλέκεται με τρεις αστυνομικούς. Επίσης, έχει επιδιώξει να δείξει πως ο θάνατός του μπορεί να προκλήθηκε εξαιτίας χρήσης ναρκωτικών.

Η εισαγγελία έχει υποστηρίξει πως ήταν η χρήση βίας από τον Σόβιν που οδήγησε στον θάνατο του Φλόιντ, με τον εισαγγελέα Στιβ Σλάιχερ να ζητά παό τους ενόρκους να χρησιμοποιήσουν την κοινή τους λογική και να πιστέψουν αυτά που είδαν με τα μάτια τους.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σκέψεις για μήνυμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες