ΚΟΣΜΟΣ

Bασίλισσα Ελισάβετ: Τα πρώτα γενέθλια σήμερα χωρίς...τον πρίγκιπά της-Το Infographic του Νewsbomb.gr

Ελισάβετ: 20 πράγματα που δεν ξέραμε για την 95χρονη Βασίλισσα

Θλιμμένα γενέθλια σήμερα για τη βασίλισσα Ελισάβετ που γίνεται 95 ετών, σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων για τη βρετανική μοναρχία. Ο θάνατος του Φιλίππου, η αποχώρηση του ζεύγους Σάσεξ απο το Παλάτι, αλλά και οι φωνές που πληθαίνουν κατά του απαρχαιωμένου βασιλικού μοντέλου, σηματοδοτούν αλλαγές.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει σήμερα τα 95 της χρόνια και για δεύτερη φορά στην ιστορία της γηραιάς αλβιόνας δε θα ηχήσουν οι παραδοσιακοί εορταστικοί πυροβολισμοί, που συνοδεύουν τις επετείους των γαλαζοαίματων από τον 18ο αιώνα.

Η αρχή έγινε πέρυσι όταν η «αειθαλής» μονάρχης έδωσε εντολή να μην υπάρξουν εορτασμοί, την ώρα που η χώρα μετρούσε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού.

Το κλίμα φέτος στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι εξίσου βαρύ, καθώς πριν από λίγες ημέρες η μακροβιότερη μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία, αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα Φίλιππο, μετά από ένα γάμο που κράτησε 73 χρόνια.

Τα μοναχικά γενέθλια της Ελισάβετ

Είναι η πρώτη φορά που η Ελισάβετ θα «γιορτάσει» γενέθλια χωρίς τον αγαπημένο της σύζυγο. Θα περάσει την ημέρα στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου θα γευματίσει με λιγοστά μέλη της οικογένειας που θα σπεύσουν να της ευχηθούν και να της κρατήσουν συντροφιά.

Τραγική ειρωνεία γράφει ο βρετανικός Τύπος είναι πως η βασίλισσα δε σκόπευε να γιορτάσει τα φετινά της γενέθλια με τυμπανοκρουσίες και «φανφάρες». Και αυτό γιατί δεν ήθελε να επισκιάσει τα 100α γενέθλια που θα γιόρταζε ο δούκας του Εδιμβούργου στις 10 Ιουνίου…

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννιέται

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ') και της συζύγου του Ελισάβετ, δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ) γεννήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926 στις 2.40 π.μ., στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο, αναφέρει η επίσημη βιογραφία της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η οικογένεια της συνήθιζε να την φωνάζει χαϊδευτικά Λίλιμπετ. Το ίδιο και ο μετέπειτα σύζυγός της.

Η Μαργαρίτα, η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα Οι δύο πριγκίπισσες εκπαιδεύθηκαν κατ' οίκον, υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους, Μάριον Κρόφορντ.

Στη βιογραφία των δύο κοριτσιών που δημοσίευσε λίγο αργότερα, η «νταντά» τους περιγράφει την αγάπη της Ελισάβετ για τα άλογα και τα σκυλιά αλλά και την μεθοδικότητα και την υπευθυνότητα του χαρακτήρα της. Η Ελισάβετ σε ηλικία μόλις δύο ετών είχε έναν αέρα κύρους και αντανακλαστικά που προκαλούν έκπληξη σε ένα βρέφος, σημείωνε και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η άνοδος στο θρόνο και οι κρίσεις

Ανέβηκε τελικά στο θρόνο το 1952, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της και με το Φίλιππο στο πλευρό της βίωσε κοσμογονικές αλλαγές και οδήγησε τη μοναρχία σε πιο σύγχρονα μονοπάτια, εν μέσω έντονων επικρίσεων για ένα θεσμό που «αργοπεθαίνει».

Έζησε πολέμους και μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις, είδε τα τρία απο τα τέσσερα παιδιά της να παίρνουν διαζύγιο και αντιμετώπισε πολλά βασιλικά σκάνδαλα και δράματα, με αποκορύφωμα το θάνατο της πρικίπισσας Νταϊάνα.

Τελευταία μεγάλη οικογενειακή κρίση πριν από το θάνατο του 99χρονου Φιλίππου, το περίφημο Megxit, η αποχώρηση του εγγονού της Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από τα βασιλικά τους καθήκοντα και οι κατηγορίες που το ζεύγος εξαπέλυσε εναντίον του Μπάκιγχαμ στην πολύκροτη συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Τα γενέθλιά της βασίλισσας γιορτάζονται δύο φορές το χρόνο λόγω μιας παράδοσης που ξεκίνησε το 1748 ο Γεώργιος Β' εξαιτίας …του άστατου καιρού της χώρας. Ο ίδιος είχε γεννηθεί Νοέμβριο γι’ αυτό και μετέφερε τους εορτασμούς για τα γενέθλιά του σε πιο θερμούς μήνες, παράδοση που συνεχίστηκε.

Η παραδοσιακή τελετή για τα γενέθλια της Βασίλισσας (Trooping the Color) διεξάγεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και ανάγεται στις πολεμικές προετοιμασίες του παρελθόντος, όταν όλες οι σημαίες επιδεικνύονταν στους στρατιώτες προκειμένου να είναι σε θέση να τις αναγνωρίζουν μέσα στη σύγχυση της μάχης.

Ο βρετανικός τύπος στοιχημάτιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο «έκπτωτος» πρίγκιπας Χάρι θα παρέμενε στη χώρα για να τιμήσει τα γενέθλια της γιαγιάς του στις 21 Απριλίου. Η επόμενη ημέρα ωστόσο φαντάζει αβέβαιη ακόμη και για την αφοσιωμένη στο καθήκον Ελισάβετ.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα εγκαινιάσει εκ νέου τα βασιλικά της καθήκοντα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ωστόσο ότι στις 11 Μαΐου θα μεταβεί στη Βουλή των Λόρδων για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου. Μέχρι το φθινόπωρο του 2017, όταν παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του, ο δούκας του Εδιμβούργου τη συνόδευε πάντα στην τελετουργική αυτή διαδικασία και καθόταν στο διπλανό θρόνο.

Η Βασίλισσα είναι πιθανό να αναλάβει επιπλέον καθήκοντα από το Μάϊο, συνεχίζοντας το έργο της ακόμη και σε δύσκολους καιρούς όπως κάνει εδώ και δεκαετίες. Το 2022 θα γιορτάσει το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο», τα 70 χρόνια δηλαδή στον θρόνο της Γηραιάς Αλβιόνας.

Οι επικριτές της μοναρχίας σε έναν κόσμο που αλλάζει

Μέχρι τότε και αν η υγεία της δεν επιδεινωθεί δραματικά, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη. Σε πείσμα των επικριτών που αυξάνονται και καταγγέλουν έναν παρωχημένο θεσμό και μία σειρά από «γαλαζοαίματους», αποκομμένους από την πραγματική ζωή που εξακολουθούν να ζουν από τα χρήματα των φορολογουμένων…

Τελευταίο δείγμα οτι η μοναρχία τουλάχιστον με τους σημερινούς όρους απωθεί αρκετούς Βρετανούς, τα παράπονα ρεκόρ που εξέφρασαν οι πολίτες στο ΒΒC για την υπερβολική κάλυψη της είδησης για το θάνατο του Φίλιππου.

Το γεγονός κατέρριψε κάθε ρεκόρ τηλεοπτικών καταγγελιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οργισμένοι τηλεθεατές εξέφρασαν παράπονα για τα συνεχή αφιερώματα και το "κόψιμο" αγαπημένων εκπομπών.

Την ημέρα του θανάτου του, το BBC One και το BBC Two αφιέρωσαν το πρόγραμμά τους στον Φίλιππο και τα νούμερα της τηλεθέασής τους κατέρρευσαν καθώς οι θεατές έκλεισαν εντελώς τους δέκτες τους, στράφηκαν σε υπηρεσίες streaming ή παρακολούθησαν εκπομπές όπως το Gogglebox στο κανάλι 4, σύμφωνα με τον Guardian.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου