ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: «Γονάτισε» το BBC - 110.000 παράπονα για την υπερβολική κάλυψη του θανάτου του

Πρίγκιπας Φίλιππος: «Γονάτισε» το BBC - 110.000 παράπονα για την υπερβολική κάλυψη του θανάτου του

Ο υπερβολικός για κάποιους τρόπος με τον οποίο κάλυψε του BBC την είδηση του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου κατέρριψε κάθε ρεκόρ τηλεοπτικών καταγγελιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οργισμένοι τηλεθεατές εξέφρασαν παράπονα για τα συνεχή αφιερώματα και το "κόψιμο" αγαπημένων εκπομπών.

Τα αφιερώματα στο δούκα του Εδιμβούργου και οι διαρκείς αναφορές στο βίο την πολιτεία του, αλλά και το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας είναι και επίσημα πλέον «η στιγμή» στη βρετανική τηλεοπτική ιστορία με τα περισσότερα παράπονα.

Πολλοί θεατές εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δημοφιλείς εκπομπές όπως ο τελικός του EastEnders και του MasterChef αντικαταστάθηκαν με βασιλικά αφιερώματα.

Τουλάχιστον 110,994 άτομα επικοινώνησαν με το BBC για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού να μετατρέψει τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε κυλιόμενα αφιερώματα στον εκλιπόντα σύζυγο της Βασίλισσας.

Το BBC One και το BBC Two αφιέρωσαν το πρόγραμμά τους το βράδυ της Παρασκευής στον Φίλιππο και τα νούμερα της τηλεθέασής τους κατέρρευσαν καθώς οι θεατές έκλεισαν εντελώς τους δέκτες τους, στράφηκαν σε υπηρεσίες streaming ή παρακολούθησαν εκπομπές όπως το Gogglebox στο κανάλι 4, γράφει η Guardian.

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό αρχείο καταγγελιών του BBC που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Guardian, η κάλυψη του «βασιλικού θανάτου» φαίνεται να προκάλεσε μια από τις πιο αρνητικές αντιδράσεις στα προγράμματα του BBC που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Η κάλυψη αυτού του γεγονότος υπερκάλυψε όλο το βραδινό πρόγραμμα, αποκλείοντας όλα τα άλλα θεμάτα, όπως είναι η πανδημία. Κάποια κάλυψη ήταν δικαιολογημένη, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό» έγραψε στο BBC ένας αγανακτισμένος τηλεθεατής.

Ένας άλλος σχολίασε «Ήταν λυπηρό το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε την Παρασκευή και καταλαβαίνω ότι το BBC έπρεπε να αναγνωρίσει το γεγονός, αλλά σε κάθε ένα από τα κανάλια του; Γιατί [όχι] απλώς σε ένα κανάλι για όλους όσοι θέλουν να ακούνε αυτές τις σαχλαμάρες και εμείς οι υπόλοιποι να μπορέσουμε να απολαύσουμε λίγη μουσική;»

Μέσα σε λίγες ώρες από τον θάνατο του Φίλιππου, ο αριθμός των καταγγελιών σχετικά με την κάλυψη μεγάλωσε τόσο πολύ ώστε το BBC αναγκάστηκε να δημιουργήσει ειδική φόρμα παραπόνων σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τη διαδικασία. Αυτή η φόρμα καταργήθηκε στη συνέχεια την Κυριακή, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους τηλεθεατές να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος με το δισέγγονός του ΤζορτζA.P


«Είμαστε περήφανοι για την κάλυψη και τον ρόλο που διαδραματίζουμε σε στιγμές εθνικής σημασίας», σχολίασε από την πλευρά του το BBC. Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των καταγγελιών που έλαβε. Τα στοιχεία αναμένεται να συμπεριληφθούν στο δεκαπενθήμερο δελτίο παραπόνων του τηλεοπτικού οργανισμού την Πέμπτη.


Το προηγούμενο ρεκόρ για καταγγελίες στο BBC πιστεύεται ότι ήταν τα 63.000 παράπονα για την απόφαση του 2005 να μεταδώσει το μιούζικαλ «Τζέρι Σπρίνγκερ - Η Όπερα» που είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε χριστιανικές ομάδες. Και η φάρσα του Ράσελ Μπραντ στον ηθοποιό Άντριου Σακς, η οποία προκάλεσε 42.000 παράπονα το 2008.

Δεν αφορούσαν όλες οι καταγγελίες την έκταση της κάλυψης του BBC. Περίπου 400 άτομα έγραψαν για να διαμαρτυρηθούν ότι ο δούκας του Γιορκ, Πρίγκιπας Άντριου εμφανίστηκε στο πρόγραμμα, παρά τη σχέση του με το «σκάνδαλο Επστάιν» και την άρνησή του να απαντήσει σε ερωτήσεις που έθεσε το FBI. Άλλα 233 άτομα παραπονέθηκαν ότι οι παρουσιαστές του BBC δεν φορούσαν ρούχα…κατάλληλα για την περίσταση ενώ οι θεατές παραπονέθηκαν ότι δεν φορούσαν όλοι μαύρα σε ένδειξη πένθους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό και καταστήματα χωρίς click in shop και click away