ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: H Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα σε βρετανικό νησί στη θάλασσα της Μάγχης – Δείτε το λόγο

Brexit: H Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα σε βρετανικό νησί στη θάλασσα της Μάγχης – Δείτε το λόγο

Τα...απόνερα του Brexit κινδυνεύουν να αφήσουν το μεγαλύτερο από τα λεγόμενα Αγγλονορμανδικά νησιά στη θάλασσα της Μάγχης.. χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στην εμπορική συμφωνία  μεταξύ Βρετανίας και  Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διαζύγιο ωστόσο ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπεται να είναι επεισοδιακό.

Η νήσος Tζέρσεϊ, στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας είναι μία ημιαυτόνομη επικράτεια, υπό την προστασία του βρετανικού στέμματος. Οι ντόπιοι το αποκαλούν χαϊδευτικά «βράχο» και συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου.

Απέχει μόλις 14 ναυτικά μίλια από τις γαλλικές ακτές έχει δική του νομοθεσία, βουλή και κυβέρνηση, αποτελεί «φορολογικό παράδεισο» και πλέον...κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα.

Γαλλία: Θα σας κόψουμε το ρεύμα


Η Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα στο νησάκι Tζέρσεϊ, αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί με τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία του Brexit για την αλιεία, προειδοποιεί η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν.

«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία προβλέπει αντίποινα και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε η υπουργός στο γαλλικό κοινοβούλιο.


Η Ζιραρντέν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ - η οποία εξέδωσε 41 άδειες αλιείας σε γαλλικά σκάφη στις 30 Απριλίου - είχε επιβάλλει «μονομερείς» περιορισμούς στις μηχανότρατες.

«Όσον αφορά στο Τζέρσεϋ, θα σας υπενθυμίσω, για παράδειγμα, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου» πρόσθεσε. «Έχουμε μέσα στη διάθεσή μας. Και ακόμη και αν θα ήταν λυπηρό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα καταφύγουμε εκεί αν πρέπει».

Το νησί Τζέρσεϊ και η ιστορία του


Το Τζέρσεϊ είναι το μεγαλύτερο από τα λεγόμενα Αγγλονορμανδικά νησιά και έχει δώσει το όνομά του στην αμερικανική πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ και στο ύφασμα ζέρσεϊ. Τεχνικά δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαρτάται ωστόσο από το στέμμα και εκπροσωπείται διεθνώς από την κυβέρνηση του.

Η Jersey Electricity, ο κύριος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, λέει ότι περισσότερο από το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει το νησί προέρχεται από τη Γαλλία και μεταφέρεται μέσω υποβρυχίων καλωδίων.

«Λυπούμαστε για την απόφαση των γαλλικών Αρχών»


Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, γερουσιαστής Ίαν Γκορστ, δήλωσε ότι το νησί είχε ενημερωθεί από τη Γαλλία και την ΕΕ «ότι είναι δυσαρεστημένες με τους όρους που ισχύουν για τις άδειες αλιείας και την αλιεία εν γένει».


«Τέτοιες καταγγελίες λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και η κυβέρνηση θα απαντήσει» δήλωσε ο Γκορστ. Η κυβέρνηση του νησιού ωστόσο τόνισε, ενήργησε βάσει νομικών συμβουλών, με καλή πίστη, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές αρχές σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας.


Πρόσθεσε ότι το Τζέρσεϊ εκφράζει τη λύπη του για μια πρόσφατη απόφαση των γαλλικών τοπικών αρχών στη γειτονική Νορμανδία να σταματήσει την εκπροσώπησή του στο νησί, λέγοντας ότι βασίστηκε σε «παρανόηση που μπορεί να διορθωθεί».


«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας το συντομότερο δυνατό και ελπίζουμε ότι οι (αρχές της Νορμανδίας) θα αδράξουν την ευκαιρία να αντιστρέψουν την απόφαση» διεμήνυσε ο Γκορστ.

Το ταραγμένο «διαζύγιο» Βρετανίας-Ε.Ε


Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία μετά το Brexit στις 24 Δεκεμβρίου, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου όταν η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.


Η διένεξη στο Τζέρσεϊ είναι μέρος μιας αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ Λονδινου και Βρυξελλών σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας, με τα σκάφη και από τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και να «σκοντάφτουν» σε διοικητικά εμπόδια, την επομένη του «διαζυγίου».


«Είναι σημαντικό να επικρίνουμε αμέσως αυτήν την κίνηση, το έκανα στην Κομισιόν, καταδικάζοντας την παραβίαση της συμφωνίας του Brexit", δήλωσε η Ζιραρντέν, προειδοποιώντας ότι οι κινήσεις του νησιού θα μπορούσαν να αποτελέσουν επικίνδυνο προηγούμενο για μελλοντικές παραβιάσεις.

Οταν ο Σαρλ ντε Γκολ...προειδοποιούσε το Μονακό


Η απειλή των Γάλλων θυμίζει τον αποκλεισμό του Γάλλου πρώην προέδρου Σαρλ ντε Γκολ ενάντια στο Πριγκιπάτο του Μονακό τον Οκτώβριο του 1962, ως μέρος μιας διαφωνίας για τη φορολογία.


Σύμφωνα με αρχεία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η κίνηση είχε «ψυχολογικό αντίκτυπο» στον τοπικό πληθυσμό που φοβόταν ότι θα μειωνόταν το νερό, το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια. Ο αποκλεισμός διήρκεσε μόνο μερικές ώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Self Test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα- Τι ισχύει για σχολεία και Δημόσιο