ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Αντιδράσεις για την επίθεση στο τέμενος Αλ Άκσα- «Στο κόκκινο» η ένταση στη Μέση Ανατολή

Ιερουσαλήμ: Αντιδράσεις για την επίθεση στο τέμενος Αλ Άκσα- «Στο κόκκινο» η ένταση στη Μέση Ανατολή

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας εναντίον Παλαιστινίων που προσεύχονταν στο Τέμενος Αλ-Ακσά. Σε τουλάχιστον 90 ανέρχονται οι τραυματίες από τις νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής αστυνομίας που ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια μέρα μετά τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών στην περιοχή.

«Ενενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις» στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε νεότερη ενημέρωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Μέσα στο κλίμα αυτό, μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και έπληξε θέσεις του ισλαμικού κινήματος Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η Ιορδανία προειδοποίησε το Ισραήλ να σταματήσει τις ενέργειες που περιέγραψε ως «βαρβαρικές» επιθέσεις, κατά προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσα, δηλώνοντας ότι θα κλιμακώσει την άσκηση διεθνούς πίεσης, σύμφωνα με μία επίσημη ανακοίνωση.

Το Βασίλειο της Ιορδανίας έχει καθεστώς εποπτείας μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ, ενώ τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να σεβαστεί τους προσκυνητές και τη διεθνή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των Αράβων στην πόλη.

Πάπας: Η βία γεννά βία

Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα για τον τερματισμό της βίας στην Ιερουσαλήμ, προσκαλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναζητήσουν λύσεις, προκειμένου να σεβαστούν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ιερής Πόλης.

«Η βία τροφοδοτεί τη βία. Σταματήστε τις συγκρούσεις» είπε ο ίδιος σε προσκυνητές που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και της Ισραηλινής αστυνομίας έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Σάββατο, καθώς δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνων προσκυνητών προσευχήθηκαν στο γειτονικό τέμενος Αλ Ακσα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών κυρίως στην Πλατεία των Τεμενών είχαν οδηγήσει σε πάνω από 200 τραυματίες.

Στο τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, ένα πλήθος Παλαιστινίων, προσευχόταν ειρηνικά μετά το ιφτάρ, το κύριο γεύμα στο τέλος της νηστείας της ημέρας κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Το κλίμα ειναι τεταμένο το τελευταίο διάστημα λόγω της της πιθανής έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος Ισραηλινών εποίκων.

Ο ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τις αναγκαστικές εξώσεις Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή