ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ : Σε επιφυλακή η Ουάσινγκτον μετά την κυβερνοεπίθεση σε αγωγό καυσίμου - Το προφίλ των χάκερ

ΗΠΑ : Σε επιφυλακή η Ουάσινγκτον μετά την κυβερνοεπίθεση σε αγωγό καυσίμου - Το προφίλ των χάκερ

Αντιμέτωπη με μία από τις πιο σοβαρές κυβερνο-επιθέσεις στην ιστορία της είναι η Ουάσινγκτον που θέτει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφύγει τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. 

Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται στενά με την κορυφαία εταιρία διαχείρισης αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline προκειμένου να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία της μετά την επίθεση με κακόβουλο λογισμικό που υπέστη.

Οι «χάκερ» εκβίασαν τον κολοσσό για να αποσπάσουν λύτρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία ενός σημαντικού δικτύου μεταφοράς καυσίμων που τροφοδοτεί πολυπληθείς πολιτείες στις ανατολικές Η.Π.Α.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την τροφοδοσία καυσίμων


Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης, χαλαρώνοντας τους κανονισμούς για τους οδηγούς που μεταφέρουν βενζίνη, ντίζελ, αεροπορικά καύσιμα και άλλα προϊόντα πετρελαίου σε 17 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Τους επιτρέπει να εργάζονται περισσότερο ή σε πιο ευέλικτες ώρες για να αντισταθμίσουν τυχόν έλλειψη καυσίμου που σχετίζεται με τη διακοπή του αγωγού.

Οι ειδικοί λένε ότι οι τιμές της βενζίνης είναι απίθανο να επηρεαστούν εάν ο αγωγός επανέλθει στο φυσιολογικό τις επόμενες ημέρες, αλλά ότι το περιστατικό πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης στις εταιρείες σχετικά με τα κενά ασφαλείας.

Μέλη του Κογκρέσου τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας σημαντικών ενεργειακών υποδομών στις ΗΠΑ από κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Η αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ουάσινγκτον εργάζεται προκειμένου να αποφύγει πιο σοβαρές διακοπές στην τροφοδοσία καυσίμων, βοηθώντας την Colonial να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού το συντομότερο δυνατό.

Ο κολοσσός που δέχθηκε επίθεση

Η εταιρία Colonial, μεταφέρει 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης και άλλων καυσίμων ημερησίως, από τα διυλιστήρια της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, σε πελάτες τους, στις ανατολικές και νότιες αμερικανικές πολιτείες, ενώ εξυπηρετεί μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Το αναφερόμενο δίκτυο αγωγών της Colonial με έδρα τη Τζόρτζια έχει μήκος 8.850 χιλιόμετρα και εκτείνεται από το Τέξας προς το Νιου Τζέρσεϊ. Παραδίδει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι οι κύριες γραμμές του δικτύου της που ανεφοδιάζει με καύσιμα, παραμένουν εκτός λειτουργίας, αλλά μερικές μικρότερες γραμμές μεταξύ τερματικών σταθμών και σημείων διανομής καυσίμων επαναλειτουργούν.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής προμήθειας βενζίνης κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 3% στα 2.217 δολάρια το γαλόνι (3,785 λίτρα). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάιο του 2018.

Ποιοι είναι οι χάκερ


Οι χάκερ που βρίσκονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση κατά της Colonial Pipeline, είχαν ξεκινήσει τις ενέργειές τους από μια ημέρα νωρίτερα, κλέβοντας μεγάλο όγκο δεδομένων προτού κλειδώσουν τους υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό (ransomware).

Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο είναι μέλη μιας συμμορίας κυβερνοεγκλήματος ονόματι DarkSide (δηλ. Σκοτεινή Πλευρά), που έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα ζημιές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ενέργεια αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός διπλού σχεδίου εκβιασμού, το οποίο είναι και χαρακτηριστικό της εν λόγω συμμορίας. Η Colonial απειλήθηκε ότι τα δεδομένα που εκλάπησαν θα διέρρεαν στο διαδίκτυο ενώ οι πληροφορίες που κρυπτογραφήθηκαν από τους χάκερ σε υπολογιστές εντός του δικτύου, θα παρέμεναν κλειδωμένοι εκτός κι αν η εταιρεία κατέβαλλε ένα συγκεκριμένο ποσό, σημειώνουν πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.


Η DarkSide ισχυρίζεται ότι δεν επιτίθεται σε νοσοκομεία, γηροκομεία, εκπαιδευτικούς ή κυβερνητικούς στόχους και ότι δωρίζει ένα μέρος της «προσπάθειάς» της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Λειτουργεί από τον Αύγουστο και όπως και οι περισσότερες ισχυρές συμμορίες κυβερνοεγκλήματος αναφέρει ο Guardian αποφεύγει τη στόχευση οργανώσεων σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.


Αρκετές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής πειρατείας του SolarWinds, εταιρείας διαχείρισης δικτύων πληροφορικής, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες υπολογιστικά δίκτυα της αμερικανικής κυβέρνησης .

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση, γεγονός που οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και στην απέλαση διπλωματών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self-test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πότε πρέπει να τα κάνουν