ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 10 εκατ. δολάρια για την οικογένεια ενός άοπλου Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από αστυνομικούς

ΗΠΑ: 10 εκατ. δολάρια για την οικογένεια ενός άοπλου Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από αστυνομικούς

Η οικογένεια ενός Αφροαμερικανού ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα λάβει αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός «φιλικού διακανονισμού» με τον δήμο του Κολόμπους, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της.

Προκειμένου να μην οδηγηθεί η υπόθεση στα αστικά δικαστήρια ο δήμος δέχτηκε να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια και να δώσει το όνομα του Αντρέ Χιλ σε ένα γυμνάσιο της συνοικίας όπου διέμενε, σύμφωνα με τον Μπεν Κραμπ, τον δικηγόρο που εκπροσωπεί πολλούς Αφροαμερικανούς, θύματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

«Πλέον, όλοι όσοι ενεπλάκησαν μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της επούλωσης των πληγών», πρόσθεσε.

Ο 47χρονος Αντρέ Χιλ σκοτώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από έναν λευκό αστυνομικό αυτής της πόλης του Οχάιο, τον Άνταμ Κόι, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία.

Εκείνο το βράδυ, οι αστυνομικοί κλήθηκαν σε μια γειτονιά του Οχάιο για μια υπόθεση ήσσονος σημασίας. Φτάνοντας εκεί, είδαν τον Αντρέ Χιλ στο ανοιχτό γκαράζ ενός σπιτιού και τον πλησίασαν.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε η κάμερα με την οποία ήταν εξοπλισμένος ο Άνταμ Κόι, ο 47χρονος Αφροαμερικανός πλησίασε τον αστυνομικό, κρατώντας στο αριστερό του χέρι ένα κινητό τηλέφωνο – το δεξί του χέρι δεν φαινόταν στα πλάνα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο αστυνομικός άνοιξε πυρ και ο Χιλ κατέρρευσε στο έδαφος.

Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, ο Χιλ βρισκόταν στο γκαράζ ενός φίλου του, τον οποίο είχε πάει να επισκεφθεί και ήταν άοπλος.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κολόμπους, όπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα αστυνομικοί είχαν σκοτώσει άλλον έναν Αφροαμερικανό άνδρα. Σημειώθηκε άλλωστε λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολις, τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν και την αναζωπύρωση της δημόσιας συζήτησης για την υπέρμετρη αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί δήμοι τους τελευταίους μήνες έχουν συμφωνήσει να αποζημιώσουν με αστρονομικά ποσά τα θύματα αστυνομικής βίας και τις οικογένειές τους.

Οι συγγενείς του Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του, θα πάρουν αποζημίωση 27 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δήμος του Λούιβιλ θα αποζημιώσει εξάλλου με το ποσό των 12 εκατομμυρίων δολαρίων την οικογένεια της Μπριόνα Τέιλορ, μιας νοσηλεύτριας που σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της από αστυνομικά πυρά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεράσιμος Φιλιππάτος: Θρήνος για τον οδηγό που σκοτώθηκε σε αγώνα Dragster (pics+vid)