ΚΟΣΜΟΣ

«Κουλτούρα εκμετάλλευσης, της πήρε τη ζωή»:Σκληρή επίθεση σε BBC από Ουίλιαμ και Χάρι για τη Νταϊάνα

Πριγκίπισσα Νταϊάνα
AP

Οι γιοι της πριγκίπισσας Νταϊάνα εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση κατά του BBC για τη συνέντευξη της μητέρας τους στον Μάρτιν Μπασίρ (Panorama), λέγοντας πως τα λάθη του οργανισμού συνέβαλαν στον φόβο που ένιωθε τα τελευταία της χρόνια και υπάγονταν στο πλαίσιο μιας «κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών, που εν τέλει της κόστισαν τη ζωή».  

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, o πρίγκιπας Ουίλιαμ είπε ότι η ηγεσία του BBC απέτυχε ως προς τη Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, με τη «θλιβερή ανικανότητά τους» και πρόσθεσε πως «ο παραπλανητικός τρόπος» με τον οποίο εξασφαλίστηκε η συνέντευξη είχε επηρεάσει σημαντικά όσα είπε η μητέρα του. Όπως είπε, τον λυπεί που ο οργανισμός δεν διερεύνησε όπως έπρεπε προηγούμενες καταγγελίες, και η μητέρα του δεν έμαθε ποτέ ότι την είχαν παραπλανήσει.

Ο πρίγκιπας Χάρι, από πλευράς του, είπε πως τα «απόνερα» μιας «κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών εν τέλει της πήραν τη ζωή».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από μια έρευνα από τον πρώην δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου Τζον Ντάισον. Όπως διαπιστώθηκε, ο Μπασίρ είχε επιδοθεί σε «παραπλανητική συμπεριφορά», στήνοντας ψεύτικα τραπεζικά έγγραφα για να κλείσει τη συνέντευξη, κάτι που αποτελεί σημαντική παραβίαση των κανόνων του BBC.

Στην 127 σελίδων αναφορά του, ο δικαστής επέκρινε επίσης τη συμπεριφορά του Τόνι Χολ, πρώην γενικού διευθυντή, που κατηγορήθηκε ότι επέβλεπε μια προβληματική και αναποτελεσματική εσωτερική έρευνα πάνω στο θέμα. Ως το τότε επικεφαλής του BBC News, γνώριζε πως ο Μπασίρ είχε πει «σοβαρά και ανεξήγητα ψέματα» για όσα είχε κάνει ώστε να πείσει την πριγκίπισσα να του μιλήσει.

Και όταν άλλα ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις για το πώς το BBC εξασφάλισε την αποκλειστική συνέντευξη, ο Ντάισον είπε ότι ο οργανισμός συγκάλυψε αυτά που γνώριζε.

«Χωρίς αιτιολόγηση, το BBC δεν τήρησε τα υψηλά στάνταρ ακεραιότητας και διαφάνειας που είναι σήμα κατατεθέν του» αναφέρεται σχετικά.

Στην ανακοίνωσή του ο Χάρι είπε πως «η μητέρα μας ήταν μια απίστευτη γυναίκα, που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία. Είχε αντοχές, ήταν θαρραλέα και αδιαμφισβήτητα ειλικρινής. Τα “απόνερα” μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών εν τέλει της πήραν τη ζωή».

«Σε όσους ανέλαβαν κάποια μορφή ευθύνης, σας ευχαριστώ που το κάνατε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ωστόσο αυτό που με προβληματίζει βαθύτατα είναι πως τέτοιες πρακτικές - και ακόμα χειρότερες- είναι ακόμα εξαπλωμένες σήμερα. Τότε και τώρα, είναι μεγαλύτερο από ένα μέσο, ένα δίκτυο, ή μία έκδοση. Η μητέρα μας έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτού, και τίποτα δεν άλλαξε».

Στη δήλωσή του ο Γουίλιαμ είπε ότι τα ευρήματα του Ντάισον ήταν «πολύ ανησυχητικά».

Όπως είπε, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως εργαζόμενοι του BBC «είπαν ψέματα και χρησιμοποίησαν ψεύτικα έγγραφα για να αποκτήσουν τη συνέντευξη με τη μητέρα μου, προέβησαν σε άσχημους και ψευδείς ισχυρισμούς για τη βασιλική οικογένεια, που “έπαιξαν” με τους φόβους τους και τροφοδότησαν παράνοια, επέδειξαν θλιβερή ανικανότητα όταν διερεύνησαν καταγγελίες και προβληματισμούς για το πρόγραμμα, έκαναν υπεκφυγές στα ΜΜΕ και συγκάλυψαν όσα ήξεραν από την εσωτερική έρευνα».

Όπως συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, «η άποψή μου είναι πως ο παραπλανητικός τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκε η συνέντευξη επηρέασε σημαντικά όσα είπε η μητέρα μου. Η συνέντευξη συνέβαλε σημαντικά στο να χειροτερέψει η σχέση των γονιών μου και έχει έκτοτε πληγώσει αμέτρητους άλλους. Προκαλεί απερίγραπτη λύπη να ξέρει κανείς πως οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο της, την παράνοια και την απομόνωση που θυμάμαι από τα τελευταία χρόνια μαζί της».

«Μα αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι πως αν το BBC είχε διερευνήσει όπως έπρεπε τις καταγγελίες και τους προβληματισμούς που είχαν τεθεί αρχικά το 1995, η μητέρα μου θα ήξερε πως είχε παραπλανηθεί. Δεν απέτυχε μόνο ένας απείθαρχος δημοσιογράφος, μα και οι ηγέτες στο BBC που έκαναν τα στραβά μάτια αντί να κάνουν τις σκληρές ερωτήσεις».

Όπως είπε, το πρόγραμμα δεν θα έπρεπε να προβληθεί ξανά. «Στην εποχή των fake news, η δημόσια ραδιοτηλεόραση και ο ελεύθερος Τύπος δεν ήταν ποτέ σημαντικότερα. Αυτές οι αποτυχίες, που διαπιστώθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους, δεν είχαν να κάνουν μόνο με τη μητέρα και την οικογένειά μου, μα και με το κοινό».

Ο λόρδος Γκρέιντ, που ήταν πρόεδρος του BBC το 2004-2006, είπε ότι η «συγκάλυψη» του BBC ήταν χειρότερη από τη συμπεριφορά του Μπασίρ: «Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και έχουν οδηγήσει σε μια σειρά απολογιών από πρώην και νυν στελέχη του BBC. Επίσης, έχουν επιστραφεί όλα τα βραβεία που έλαβε η συνέντευξη, μεταξύ των οποίων και ένα Bafta.

O νυν γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, είπε ότι ο οργανισμός αποδέχεται «πλήρως» την αναφορά του Dyson.

Η συνέντευξη αυτή, το 1995, μετέτρεψε τον Μπασίρ σε σταρ, καθώς ένα κοινό 23 εκατομμυρίων έβαλε να δει τη Νταϊάνα να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ζωής της και να λέει τη διάσημη ατάκα πως «σε αυτόν τον γάμο υπάρχουν τρεις», αναφερόμενη στην Καμίλα, δούκισσα του Κόρνγουολ.

Ωστόσο ο Μπασίρ είχε χρησιμοποιήσει πλαστά τραπεζικά έγγραφα για να πείσει τον Κόμη Σπένσερ πως τα ΜΜΕ πλήρωναν συνεργάτες της οικογένειας για πληροφορίες- σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια πιο αποκαλυπτική συνέντευξη.

«Ζήτησα συγγνώμη τότε και το κάνω ξανά τώρα για το ότι ζήτησα να στηθούν τραπεζικά έγγραφα» δήλωσε ο Μπασίρ. «Ήταν ανόητο, και μια πράξη για την οποία μετανιώνω βαθιά».

Ωστόσο ο Μπασίρ, που παραιτήθηκε από το BBC την προηγούμενη εβδομάδα, επέμεινε ότι η Νταϊάνα θα είχε δώσει τη συνέντευξη ανεξαρτήτως της παραπλάνησης. Ο Ντάισον συμπέρανε ότι στην πριγκίπισσα άρεσε η ιδέα μιας τηλεοπτικής συνέντευξης με έναν έμπειρο και γνωστό δημοσιογράφο.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πύρινη κόλαση σε Κορινθία και Αττική - Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα