ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Μαφία» το καθεστώς Άσαντ

ΗΠΑ: «Μαφία» το καθεστώς Άσαντ

Με «οικογένεια της μαφίας» συνέκριναν οι ΗΠΑ το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε πως «υπό το καθεστώς Άσαντ, η πολιτική εξουσία στη Συρία δεν ανήκει ούτε στο κοινοβούλιο ούτε σε υπουργικό συμβούλιο, είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ενός είδους οικογένειας της μαφίας» και συνέστησε σε όσους το υποστηρίζουν ακόμη να «σκεφτούν δυο φορές» πριν υπακούσουν «στις εντολές να σκοτώσουν αθώους».

Αν το καθεστώς Ασαντ «μοιάζει με μια οικογένεια της μαφίας, τότε ποιός είναι ο νονός;» ρώτησε ένας δημοσιογράφος. «Πιστεύετε ότι ο Άσαντ είναι τόσο πανούργος για να είναι ο αρχηγός;».

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Ασαντ είναι ο πρόεδρος της χώρας και συνεπώς είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος» των βιαιοτήτων που μαίνονται στη χώρα και που έχουν προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 8.500 ανθρώπων από τα μέσα Μαρτίου του 2011, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα το Λονδίνο.

Ωστόσο, η Νούλαντ δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στο γεγονός ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είχε διαδεχτεί τον πατέρα του Χαφέζ το 2000 ή στο γεγονός ότι ο αδελφός του Σύρου προέδρου, ο Μάχερ αλ Άσαντ, κατηγορείται από τους αντικαθεστωτικούς ότι είναι ο βασικός αυτουργός της καταστολής.

«Όσοι στηρίζουν την οικογένεια αυτή, που υπακούουν ακόμη στις εντολές να σκοτώνουν αθώους, πρέπει να σκεφτούν δύο φορές αυτό που κάνουν, το αίμα που έχουν στα χέρια και πρέπει να κάνουν μια άλλη επιλογή», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.