ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία κλείνει την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια

Αφγανιστάν
AP

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πήρε την απόφαση να κλείσει η πρεσβεία της χώρας της Ωκεανίας στο Αφγανιστάν την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, με φόντο την εντεινόμενη ανησυχία για την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ που συνδέεται με την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ο κ. Μόρισον εξήγησε πως η πρεσβεία θα κλείσει την 28η Μαΐου, «υπό το φως της άμεσα επικείμενης απόσυρσης των διεθνών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν», και θα ανοίξει ξανά «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Η Αυστραλία αναμένει ότι το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό», υπογράμμισε ο κ. Μόρισον, ότι «θα ανανεώσουμε τη μόνιμη παρουσία μας στην Καμπούλ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», επέμεινε.

Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αυστραλίας που απομένουν στο Αφγανιστάν θα αποσυρθούν επίσης. Δεκάδες χιλιάδες αναπτύχθηκαν στην εμπόλεμη χώρα από το 2001 και μετά, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις με κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αφού το μικρό απόσπασμα που απομένει επιστρέψει και οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν, «το περιβάλλον ασφαλείας (θα είναι) ολοένα πιο αβέβαιο», σημείωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι οι διευθετήσεις ασφαλείας που είναι απαραίτητες για τη συνεχή διπλωματική παρουσία (της Αυστραλίας) δεν μπορούν να εκπληρωθούν», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ και το NATO άρχισαν την 1η Μαΐου την οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στην 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους και στο Πεντάγωνο. Αλλά η διαδικασία αυτή σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση της βίας ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν και τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση, που παραμένει αδύναμη παρά τις προσπάθειες των δυτικών υποστηρικτών της, και τους ισλαμιστές μαχητές παραμένουν αποτελματωμένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρές κυρώσεις αποφάσισαν οι «27» ηγέτες: Μπλοκάρουν τη Λευκορωσία από τον εναέριο χώρο της ΕΕ