ΚΟΣΜΟΣ

Εφιάλτης η πανδημία για γιατρούς, νοσηλευτές: Τους φτύνουν,τους πετάνε χλωρίνη και τους απειλούν

Εφιάλτης η πανδημία για γιατρούς, νοσηλευτές: Τους φτύνουν,τους πετάνε χλωρίνη και τους απειλούν

Αυξημένο κίνδυνο για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας δείχνουν νέα δεδομένα, με την παραπληροφόρηση, την καθυστέρηση των εμβολιασμών και τα εύθραυστα συστήματα υγείας να δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που θεραπεύουν ασθενείς με Covid-19 σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, μερικές φορές ακόμη και απειλητικές για τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν έκκληση για άμεση δράση σε αρμόδιους φορείς και κυβερνήσεις.

Οι επιθέσεις που σχετίζονται με την Covid-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι νέες μεταλλάξεις προκαλούν συναγερμό σε χώρες όπως η Ινδία και η έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού καθυστερεί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), 848 βίαια περιστατικά που σχετίζονται με την Covid-19 καταγράφηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Αυτός ο αριθμός πιθανότατα αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» και μέρος ενός «πολύ πιο διαδεδομένου φαινομένου», δήλωσε ο Maciej Polkowski, επικεφαλής της πρωτοβουλίας Health Care in Danger στο ICRC. Πολλά περιστατικά δεν αναφέρονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η ανάλυση έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών ήταν διαπροσωπική βία, όπου ομάδες της κοινότητας, ασθενείς ή συγγενείς τους επιτέθηκαν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, μερικές φορές με σοβαρές συνέπειες.

Τους φτύνους, τους εξυβρίζουν και τους ρίχνουν χλωρίνη

Ο Polkowski έδωσε το παράδειγμα ενός ασθενούς με συμπτώματα Covid-19 στη Νάπολη της Ιταλίας, ο οποίος θύμωσε όταν μια νοσηλεύτρια του είπε να περιμένει και άρχισε να...φτύνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρος ο θάλαμος έπρεπε να κλείσει και το προσωπικό να μπει σε καραντίνα.

Οι αντιδράσεις είναι επίσης βίαιες. Στην Ινδία και το Πακιστάν, θάλαμοι Covid-19 έχουν λεηλατηθεί και το προσωπικό έχει δεχθεί επιθέσεις. Στο Μεξικό, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν δεχθεί επιθέσεις με χλωρίνη στο δρόμο.

Συμπολίτες του αποκάλεσαν «μεταδοτικό αρουραίο» έναν επαγγελματία υγείας στην Ισπανία, ενώ κοινότητες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ απομάκρυναν τα κέντρα θεραπείας Covid-19 από κατοικημένες περιοχές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσωπικό του Ε.Σ.Υ έχει δεχθεί λεκτικές επιθέσεις από ασθενείς, ενώ περιστατικά βίας αναφέρθηκαν ακόμη και σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ευθύνες και στις κυβερνήσεις

Οι ειδικοί κατηγορούν εν μέρει τις κυβερνήσεις επειδή επέτρεψαν τη διάδοση παραπληροφόρησης. «Πολλές ανησυχίες προέρχονται από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνήσει με σαφήνεια το θέμα.Υποβάθμισαν τη σοβαρότητα, έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομία έναντι της υγείας των πληθυσμών, οπότε αυτή η βία είναι μία από τις επιπτώσεις» λέει ο Polkowski.

Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο αντίκτυπος της βίας μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα ψυχικής υγείας, εξάντληση και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοκτονία, προειδοποιούν οι ειδήμονες του ΟΗΕ.

Ζητούν αυξημένη παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων για τις βίαιες επιθέσεις.«Οι ανάγκες είναι άμεσες και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή των υγειονομικών. Χρειαζόμαστε προστασία σε όλα τα επίπεδα και καλούμε τα κράτη μέλη να κάνουν το σωστό».

Με ή χωρίς πανδημία, τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι συχνά περιοχές συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών. Πέρυσι, εκατοντάδες απειλές εντοπίστηκαν στη Συρία, το Αφγανιστάν, την Υεμένη και τo Κονγκό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Προσοχή! Βροχές και καταιγίδες - Αναμένονται χαλάζι και κεραυνοί