ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι χώρες με το ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών το 2020 - Δείτε το Infographic του Νewsbomb.gr

Αυτές είναι οι χώρες με το ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών το 2020 - Δείτε το Infographic του Νewsbomb.gr

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον τρίτων και εξωτερικών απειλών. Σε έναν κόσμο που αλλάζει και οι περιφερειακές εθνικιστικές και γεωοπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, οι χώρες «απαντούν» αυξάνοντας τις στρατιωτικές τους δαπάνες. 

Στο καθιερωμένο «ραντεβού» τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ εστίασαν μεταξύ άλλων στις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα, μίλησαν για την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και συζήτησαν για τις υβριδικές απειλές και την τρομοκρατία.

Παραμονές της Συνόδου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να επιβληθούν κανόνες για τα οπλικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και επέμεινε μεταξύ άλλων στην αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ.

Και ενώ ο κόσμος σήμερα είναι πιο ειρηνικός και λιγότερο διχασμένος, σε σχέση με το παρελθόν, οι στρατιωτικές δαπάνες φαίνεται πως δεν ακολουθούν αυτήν την τάση.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως άγγιξαν σχεδόν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Οι δέκα χώρες του πλανήτη που ξόδεψαν περισσότερα αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών δαπανών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 51 δις δολαρίων σε σχέση με το 2019.

Στην κορυφή της λίστας παραμένουν οι ΗΠΑ, αντιστοιχώντας στο 40% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών του κόσμου. Εκτός της πρώτης πεντάδας βρέθηκε πέρυσι η Σαουδική Αραβία, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο που αύξησε τις στρατιωτικές του δαπάνες κατά 21,5%.

Η αλλαγή πλεύσης σημειώθηκε καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει μετά το Brexit καθεστώς μεγάλης δύναμης στο διεθνές σκηνικό, εφαρμόζοντας το δόγμα που συνοψίζει ο όρος «Global Britain».

Τα παγκόσμια ποσοστά στρατιωτικών δαπανών βρίσκονται σε υψηλό 32 ετών, παρά την καταλυτική επίδραση της πανδημίας στη συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής.
Αν και δεν έχει ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος εδώ και αρκετό καιρό, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν αυξάνονται. Τους τελευταίους 12 μήνες σημειωτέον έχουν παρατηρηθεί αρκετά «επεισόδια» που ανέβασαν στα ύψη το θερμόμετρο της έντασης.

Μεταξύ άλλων οι συνοριακές διαφορές μεταξύ Κίνας και Ινδίας, η αύξηση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, η συνεχιζόμενη κρίση στην Υεμένη, η κυβερνο-επίθεση με στόχο την εταιρεία SolarWinds, με έδρα το Τέξας, από τη Ρωσία και η διαμάχη Ισραήλ-Ιράν.

Το 2021 θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διατήρηση και την προαγωγή της ειρήνης, ή η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις; Το ερώτημα απασχολεί τους γεωστρατηγικούς αναλυτές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σε σοκ η μητέρα της Καρολάιν - «Αγκάλιαζε τα χέρια που έκοψαν την ανάσα της κόρης της»