ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα προς ΝΑΤΟ: Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε προκλήσεις

Κίνα προς ΝΑΤΟ: Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε προκλήσεις

Με φόντο την κοινή διακήρυξη των ηγετών του ΝΑΤΟ, το Πεκίνο απάντησε στις αιτιάσεις της Δύσης, τονίζοντας ότι δεν θα παραμείνει αδιάφορο απέναντι σε απειλές και προκλήσεις.

Η αποστολή της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα το ΝΑΤΟ να σταματήσει να προβάλλει τη «θεωρία απειλής» καθώς οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προειδοποίησαν χθες με το κοινό ανακοινωθέν τους ότι το Πεκίνο παρουσιάζει «συστημικές προκλήσεις» για τη συμμαχία.

«Δεν θα αποτελούμε συστημική πρόκληση για κανέναν, αλλά αν κάποιος θέλει να μας θέσει μια τέτοια πρόκληση, δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι» ανέφερε η ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματικής αποστολής.

Τα σχόλια του Πεκίνου έρχονται αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμμαχία «ανησυχεί για τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον».

Η Κίνα επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Η Κίνα, ανέφεραν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, επεκτείνει ραγδαία το πυρηνικό της οπλοστάσιο, είναι «αδιαφανής» για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της, συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία, ενώ προωθεί την παραπληροφόρηση. H Kίνα είπε «έρχεται πιο κοντά στο ΝΆΤΟ σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς όρους». Ωστόσο, τόνισε ότι η Συμμαχία δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα.

Το ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ ανέφερε την Κίνα 10 φορές. Συγκριτικά το αντίστοιχο ανακοινωθέν μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής του 2019 ανέφερε την Κίνα μία φορά. Η Ρωσία ονομάστηκε περισσότερες από 60 φορές φέτος. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το μπλοκ «διατηρεί εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου είναι δυνατόν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε πιέσει την ομάδα να καταγγείλλει την Κίνα σε θέματα όπως η καταναγκαστική εργασία και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για το σχέδιο Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative).

Φραστικος πόλεμος Δύσης-Κίνας

Το «πινγκ πονγκ» δηλώσεων σημειώνεται την ώρα που η Κίνα δέχεται πιέσεις να «ανοίξει» τα εργαστήριά της για να προσδιοριστεί η προέλευση του νέου κορoνοϊού που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19.

Το ανακοινωθέν της ομάδας της G7 καλούσε για μια «έγκαιρη, διαφανή, με γνώμονα τον τους ειδικούς και την επιστημονική μελέτη» έρευνα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση της νόσου.

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο κατήγγειλε την Δευτέρα και το κοινό ανακοινωθέν της G7 ως «χονδροειδή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».
«Σταματήστε να συκοφαντείτε την Κίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση της πρεσβείας της ασιατικής χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: «Κρυφός άσσος» στο μανίκι των Γάλλων – Κορβέτες Gowind για να «σβήσουν» τους Ολλανδούς