ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Αρμενία: Προβάδισμα για το κόμμα του Πασινιάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές στην Αρμενία
AP Photo

Το κυβερνών κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, Πολιτικό Συμβόλαιο καταγράφει ευρύ προβάδισμα σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή (20/6) στην Αρμενία, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Με καταμετρημένο το 21,8% των ψήφων, το κόμμα του Πασινιάν συγκεντρώνει το 59,49% των ψήφων, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, Συμμαχία για την Αρμενία λαμβάνει 18,4%.

Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα στην πρωτεύουσα Γερεβάν δίνουν στο κόμμα του Κοτσαριάν το 68% των ψήφων, με το κόμμα του Πασινιάν να συγκεντρώνει 19%.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο κομμάτων στις πρόωρες εκλογές που κήρυξε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τερματίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την ήττα της χώρας στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση.

Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.

Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Η παράσταση του δολοφόνου με τα «μουγκρητά» - Το τηλεφώνημα στη γειτόνισσα για «βοήθεια»