ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Τα 5 πράγματα που ξέρουμε με βεβαιότητα για την προέλευση του κορονοϊού

Κορονοϊός: Τα 5 πράγματα που ξέρουμε με βεβαιότητα για την προέλευση του κορονοϊού
AP

Το θέμα της προέλευσης του κορονοϊού που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ανά τον κόσμο και έχει επιφέρει βαρύτατα πλήγματα στη διεθνή οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη. 

Γιατροί και επιστήμονες, υπηρεσίες πληροφοριών, ΜΜΕ και άλλοι προσπαθούν να συμπληρώσουν το «παζλ»- ωστόσο η «εξίσωση» αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν πάνω στο θέμα αυτό και της «ευαισθησίας» που το χαρακτηρίζει, ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζεται ακόμα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Wall Street Journal, η οποία κάνει τη δική της έρευνα στο θέμα, παραθέτει 5 ευρήματα- κλειδιά.

α) Η έρευνα του ΠΟY για την προέλευση του ιού παρεμποδιζόταν από την αρχή. Όπως έδειξε έρευνα της WSJ, η Κίνα αντιστάθηκε στις διεθνείς πιέσεις στο πλαίσιο μιας έρευνας την οποία θεωρούσε ως απόπειρα για να αποδοθούν ευθύνες/ κατηγορίες, καθυστέρησε την έρευνα για μήνες, διασφάλισε δικαιώματα βέτο για τους συμμετέχοντες και επέμεινε πως θα έπρεπε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες.

Η ομάδα του ΠΟΥ που πήγε στην Κίνα στις αρχές του 2021 για να αναζητήσει την προέλευση του ιού δυσκολευόταν να αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για τις έρευνες που έκανε προηγουμένως η Κίνα, ήταν αντιμέτωπη με περιορισμούς και είχε μικρά μόνο περιθώρια αντικειμενικής και εκτενούς έρευνας χωρίς τις ευλογίες της κινεζικής κυβέρνησης.

β) Η Κίνα δεν έδωσε δεδομένα για πιθανά πρώιμα κρούσματα και καθυστέρησε ως προς τον διαμοιρασμό πληροφοριών για ζώα που πωλούνταν σε μια αγορά όπου βρέθηκε το πρώτο σύμπλεγμα (cluster). Τα δεδομένα γύρω από εκτιμώμενα πρώιμα/ αρχικά κρούσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ να διαπιστωθεί το πώς και πότε ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα. Κατά την επίσκεψή τους στην αγορά οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να δείχνουν πώληση ζωντανών θηλαστικών εκεί, ενώ οι αρχές της αγοράς είπαν ότι δεν γινόταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Μελέτη αργότερα έδειξε πως η αγορά της Γουχάν ήταν χώρος γενικευμένου παράνομου εμπορίου άγριων ζώων.

γ) Το ερώτημα κατά πόσον η πανδημία μπορεί να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο παραμένει αναπάντητο. Τέτοια ερωτήματα υφίστανται από την αρχή της πανδημίας. Η ομάδα το ΠΟΥ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό εξαιρετικά απίθανό, ωστόσο αργότερα ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε περαιτέρω έρευνες. Κορυφαίοι επιστήμονες έστειλαν ανοικτή επιστολή όπου έλεγαν ότι η θεωρία αυτή αξίζει να ληφθεί υπόψιν σοβαρά, ενώ άλλοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν ως προς τη διερεύνηση μιας μυστηριώδους ασθένειας του αναπνευστικού. Τα αναπάντητα ερωτήματα κάνουν την ιδέα αυτή, που αρχικά απορριπτόταν ως θεωρία συνωμοσίας, να αντιμετωπίζεται πλέον σοβαρά- ωστόσο η Κίνα την απορρίπτει κατηγορηματικά.

δ) Η διεθνής πίεση για εκτενέστερη ως προς την προέλευση του κορονοϊού αυξάνεται. Οι ερευνητές του ΠΟΥ πιέζουν για δεύτερη φάση έρευνας, προειδοποιώντας πως τελειώνει ο χρόνος ως προς την εξέταση δειγμάτων αίματος και άλλων σημαντικών στοιχείων από την Κίνα. Στο μεταξύ, η WSJ αποκάλυψε έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που έλεγε ότι τρεις ερευνητές του ινστιτούτου νόσησαν σοβαρά τον Νοέμβριο του 2019. Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΗΠΑ να του υποβάλουν αναφορά εντός 90 ημερών για την προέλευση του ιού, εστιάζοντας σε δύο σενάρια: Εάν προήλθε από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο ή αν ήταν ατύχημα σε εργαστήριο. Στο μεταξύ η Κίνα ζητά να στραφούν οι έρευνες και σε άλλες χώρες, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να εμφανίστηκε εκτός των συνόρων της και να εξαπλώθηκε μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

ε) Συνεχίζονται οι προσπάθειες ιχνηλάτησης της πορείας της πανδημίας: Επιστήμονες ανά τον κόσμο και οργανισμοί όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός και το CDC αναζητούν νέα στοιχεία σε παγωμένο αίμα, ψάχνοντας αντισώματα ή ίχνη μόλυνσης. Άλλοι ανεξάρτητοι ερευνητές προσπαθούν να σχηματίσουν εικόνα της εξέλιξης του ιού πριν την «έκρηξη» στα τέλη του 2019. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως ο ιός εξελίχθηκε και πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους με φυσικό τρόπο, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο μεταδόθηκαν άλλοι δύο κορονοϊοί στις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Τουλάχιστον τέσσερις πρόσφατες μελέτες έχουν βρει κορονοϊούς που σχετίζονται στενά με το στέλεχος της πανδημίας σε νυχτερίδες και παγκολίνους σε νοτιοανατολική Ασία και Ιαπωνία, κάτι που υποδεικνύει πως οι παθογόνοι αυτοί είναι πιο εξαπλωμένοι από ό,τι πιστευόταν ως τώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα στις φυλακές - Ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου σκότωσε συγκρατούμενό του