ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο – λύτρωσης σε χωρίο του Ιρακινού Κουρδιστάν

Δώρο – λύτρωσης σε χωρίο του Ιρακινού Κουρδιστάν

Το σκοινί από το οποίο απαγχονίστηκε ο Άλι Χάσαν αλ-Μαζίντ, ο επονομαζόμενος "Χημικός Άλι", δόθηκε σήμερα στις αρχές του χωριού Χαλάμπζα στο ιρακινό Κουρδιστάν το οποίο είχε βομβαρδίσει με χημικά το 1988 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5.000 άνθρωποι.

Το σκοινί θα διατηρηθεί στο μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμή των 5.000 θυμάτων, η πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους στις 16 Μαρτίου 1988 στη διάρκεια του βομβαρδισμού του χωριού με χημικά από τα αεροπλάνα του Σαντάμ Χουσέιν.

Ο "Χημικός Άλι", δεξί χέρι του εξαδέλφου του Σαντάμ Χουσέιν, είχε καταδικαστεί τετράκις σε θάνατο γι' αυτό το συμβάν, για την καταστολή της κουρδικής εξέγερσης, για την επιχείρηση Άνφαλ (1987-1988) που προκάλεσε το θάνατο 180.000 ανθρώπων και για την καταστολή της σιιτικής εξέγερσης το 1991. Απαγχονίστηκε στις 25 Ιανουαρίου 2010.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, κεντρικό πολιτικό κόμμα της επαρχίας Σουλεϊμανίγε στην οποία βρίσκεται το Χαλάμπζα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει την εκτέλεση του "Χημικού Άλι" στο χωριό αυτό.

«Η δωρεά του σκοινιού θα βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων να νιώσουν καλύτερα», εκτίμησε ο Αλάα Ταλαμπανί, κούρδος βουλευτής.