ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε καραντίνα ο Μπόρις Τζόνσον - Ήρθε σε επαφή με κρούσμα (vid)

Βρετανία: Σε καραντίνα ο Μπόρις Τζόνσον - Ήρθε σε επαφή με κρούσμα (vid)

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρότρυνε τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί, καθώς από αύριο, γίνεται άρση των περιορισμών κατά της COVID-19 στην Αγγλία - Ήρθε σε επαφή με τον υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρότρυνε σήμερα τους Βρετανούς να είναι προσεχτικοί λέγοντας ότι πρέπει να απομονώνονται όταν τους ζητείται, καθώς οι περιορισμοί για την COVID-19 αίρονται στην Αγγλία από αύριο, Δευτέρα.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί» είπε ο Τζόνσον σε ένα βίντεο από τη δική του περίοδο αυτό-απομόνωσης, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.

«Βαδίστε αύριο μπροστά στο επόμενο βήμα, με όλη την απαραίτητη προνοητικότητα και σεβαστείτε τους άλλους ανθρώπους, για τους κινδύνους που εξακολουθεί να έχει η ασθένεια και πιο πάνω από όλα, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, όταν σας ζητείται να λάβετε αυτή τη δεύτερη δόση…, παρακαλώ ελάτε μπροστά και κάντε το» είπε ο Τζόνσον παροτρύνοντας τους Βρετανούς να εμβολιαστούν».

Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός Υπουργός Υγείας, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, καθώς είναι πλήρως εμβολιασμένος. «Σήμερα το πρωί, βγήκα θετικός στην Covid. Περιμένω τα αναλυτικά αποτελέσματα του PCR τεστ. Ευτυχώς είχα εμβολιαστεί και τα συμπτώματά μου είναι ήπια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιαστεί κι εσείς, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη» έγραψε σε ένα σχετικό tweet.

Η ασθένεια του Βρετανού υπουργού Υγείας δημιουργεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, όπως σχολίασε ο Guardian. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οποιοσδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τον Τζαβίντ τις προηγούμενες 48 ώρες θα πρέπει να απομονωθεί. Ο Τζόνσον πιστεύεται ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας στη Downing Street την Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα βρεθεί στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να περάσει την λεγόμενη «ημέρα ελευθερίας», αύριο οπότε ανοίγει η βρετανική οικονομία και αίρονται τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, σε προληπτική καραντίνα μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ο Τζόνσον μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει την απομόνωση εάν έχει συμμετάσχει σε ένα πιλοτικό σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται σε περίπτωση που υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ.

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι το προσωπικό σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες είχε εγγραφεί στο πιλοτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Τζόνσον κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι εφαρμόζει διπλά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να παροτρύνει το κοινό να απομονωθεί εάν τους ζητηθεί να το κάνουν.

Η χρήση του συστήματος από τους αξιωματούχους κινδυνεύει επίσης να εξοργίσει τους Συντηρητικούς βουλευτές που αντιτίθενται στους κανόνες απομόνωσης. Έχουν ήδη υπάρξει αιτήματα από τους Τόρις για επέκταση του συστήματος, καθώς προειδοποιούν ότι η άδεια των υπουργών να το χρησιμοποιήσουν θα δημιουργούσε μια αντίληψη ενός συστήματος «αυτοί και εμάς».

Την ίδια στιγμή λίγο πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας, αξιωματούχοι υγείας κατηγορούν τον Τζόνσον ότι αφήνει τον «κορονοϊό να θερίσει» χαλαρώνοντας τα σχετικά μέτρα.

Η χώρα κατέγραψε άλλα 54.674 νέα κρούσματα Covid-19 το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας ότι οι αριθμοί επιστρέφουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Ανακοινώθηκαν επίσης 41 θάνατοι από κορονοϊό.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας επέκριναν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι άνθρωποι πρέπει να «μάθουν να ζουν» με την Covid-19 και να «ασκούν την προσωπική τους ευθύνη».

Σε επιστολή προς τον Observer, και οι τέσσερις ανεξάρτητοι φορείς δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιούν: «Το να ζεις με το Covid-19 δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να τον αφήνεις να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος. Πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά, όχι απερίσκεπτα… Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας γιατί η προσωπική ευθύνη δεν θα είναι αρκετή».

Οι αξιωματούχοι προσθέτουν, πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να πείσουν τον κόσμο να διατηρήσει τις οδηγίες όπως η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία 26χρονης στη Φολέγανδρο: Καρέ - καρέ η μεταγωγή του 30χρονου στην Εισαγγελία Νάξου