ΚΟΣΜΟΣ

«Ναυαγεί» το σχέδιο μετανάστευσης οδηγών ταξί στην Αυστραλία

«Ναυαγεί» το σχέδιο μετανάστευσης οδηγών ταξί στην Αυστραλία

Το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας έβαλε τέλος στη συζήτηση για μαζική μετανάστευση Ελλήνων οδηγών ταξί στην Αυστραλία, για να εργαστούν σε εταιρείες ομογενών.

Οι ομογενείς ιδιοκτήτες εταιρειών ταξί της Μελβούρνης δηλώνουν απογοητευμένοι από την ανακοίνωση της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να προσελκύσουν οδηγούς ταξί από την Ελλάδα.

Το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης υποστηρίζει πως «έως τώρα δεν έχει εγκριθεί από την Αυστραλία κανένα πρόγραμμα που να προβλέπει τη μαζική μετακίνηση από την Ελλάδα ενδιαφερομένων να εργαστούν στα ταξί της Μελβούρνης».

Η πρεσβεία προσθέτει πως «το επάγγελμα των αυτοκινητιστών οδηγών ταξί δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο ειδικοτήτων που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα μετανάστευσης της Αυστραλίας».

Επίσης, αποσαφηνίζει ότι η λύση της φοιτητικής βίζας δεν μπορεί να ισχύσει για τη μετάβαση των ενδιαφερομένων αυτοκινητιστών, καθώς αυτή είναι προσωρινή και αφορά μόνον άτομα, που έχουν γίνει δεκτά για σπουδές πλήρους φοίτησης σε κάποιο εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών της χώρας και μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές και το κόστος διαβίωσής τους, με δικαίωμα στην εργασία μόνο 20 ωρών την εβδομάδα.

Ο Ηρακλής Κατσιαμπάνης της εταιρείας Taxilink ισχυρίζεται πάντως πως δεν τελείωσαν όλα. Πάνω από 1500 αυτοκίνητα ταξί είναι ακινητοποιημένα στη Μελβούρνη λόγω έλλειψης οδηγών, λέει και προσθέτει πως δεν αν δεν μπορέσει να φέρει οδηγούς από την Ελλάδα θα τους φέρει από άλλες χώρες «αλλά αυτό είναι άδικο». Μάλιστα, τονίζει ότι ήδη έχουν συμπληρωθεί πάνω από 800 αιτήσεις από επαγγελματίες οδηγούς στη σχετική ιστοσελίδα.