ΚΟΣΜΟΣ

Άρωμα γυναίκας στην εξουσία - Οι κυρίες που κυβερνούν τον κόσμο στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Άρωμα γυναίκας στην εξουσία - Οι κυρίες που κυβερνούν τον κόσμο στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Οι γυναίκες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανοίγουν δρόμους και καταργούν στερεότυπα. Δεν έχουν καταφέρει ωστόσο να πετύχουν ίση μεταχείριση και εκπροσώπηση στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. 

Από το 1960 μέχρι σήμερα, μόνον 75 γυναίκες έχουν αναλάβει κατά καιρούς τις ανώτατες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας στις χώρες τους, αν και πάνω από το ένα τρίτο αυτών των γυναικών ενεργούσαν προσωρινά, ή αντικαθιστούσαν προηγουμένως εκλεγμένους ηγέτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πιο σύντομη θητεία από γυναίκα στον κόσμο, εκείνη της Άιβι Ματσέπε-Κασαμπούρι,η οποία διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής για 14 μόλις ώρες, το 2008.

Από την εποχή που η Σιριμάβο Μπανταναράικε εξελέγη για πρώτη φορά το 1960 στη Σρι Λάνκα ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στα παγκόσμια χρονικά, ο αριθμός των γυναικών στην εξουσία αυξάνεται με αργούς ωστόσο ρυθμούς.

Ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος για την Ελευθερία της Σρι Λάνκα, όταν δολοφονήθηκε ο σύζυγός της το 1959. Και οδήγησε το κόμμα της σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 1960, το 1970 και το 1994.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο ρυθμός των κυριών που αναλαμβάνουν το τιμόνι χωρών και κυβερνήσεων αυξάνεται. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα έγινε στις 24 Μαΐου του 2021, όταν η Ναόμι Μάταφα εξελέγη πρωθυπουργός της Σαμόα, αν και ο προκάτοχός της δεν έχει ακόμη παραδεχτεί την ήττα του.

H Mέρκελ αποχωρεί απο την εξουσία τον ΣεπτέμβριοΑ.Ρ

Παρά τα βήματα προόδου των τελευταίων ετών, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από 19 γυναίκες ηγέτιδες σε ένα μόνο έτος (το 2019 το υψηλότερο ποσοστό με μόλις 19 γυναίκες), δηλαδή λιγότερο από το 10% του αντίστοιχου αριθμού των ανδρών.

Τον Ιούλιο του 2021, υπάρχουν 13 κράτη μέλη από το 193 του ΟΗΕ με γυναίκες εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, αν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 15 μετά τη συμπερίληψη της Τσάι Ινγκ-Βεν της Ταϊβάν και της νέοεκλεγμένης προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσι Οσμάνι.

Η Αουνγκ Σαν Σου Κι της Μιανμάρ είναι η μόνη γυναίκα ηγέτης της οποίας η θητεία έληξε απότομα το 2021, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου.

H Aoυνγκ Σου Κι που εκδιώχθηκε απο την εξουσία στη ΜιανμάρΑ.Ρ

Δυστυχώς, τα ποσοστά είναι ακόμη απογοητευτικά καθώς μόνο μια γυναίκα ανά 60 χώρες εκλέγεται στο ανώτερο εκτελεστικό αξίωμα της χώρας της.

Υπάρχουν όμως και οι «φωτεινές εξαιρέσεις» που έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια στα ανώτατα αξιώματα. Η Άνγκελα Μέρκελ που αποχωρεί απο το τιμόνι της Γερμανίας το φθινόπωρο έχει θητεύσει σχεδόν 16 χρόνια στην καγκελαρία.

Ρεκόρ καταγράφουν και η Γιουτζένια Τσαρλς της Δομινικανής Δημοκρατίας (14 χρόνια, 328 ημέρες) και η Τζόνσον Σίρλιφ της της Λιβερίας (12 χρόνια και 6 ημέρες).

Οι μεγαλύτερες μη διαδοχικές θητείες ήταν η Ιντίρα Γκάντι στην Ινδία (16 χρόνια και 15 ημέρες) καθώς και η σημερινή πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, με συνολικά πάνω από 17 χρόνια στην εξουσία.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Η γυναικεία εκπροσώπηση στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο Ισότητας των φύλων, η Ελλάδα είναι η τελευταία στη λίστα ως προς την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, σημειώνοντας μόνο μια ισχνή βελτίωση ύψους 1.2%.

Σύμφωνα με έκθεση της Βουλής των Ελλήνων, οι γυναίκες σήμερα αποτελούν μόλις το 21.3% σε σχέση με το 78.7% των ανδρών.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Νωρίτερα είχε χρηματίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργός η επίσης δικαστής, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασική Θάνου.