ΚΟΣΜΟΣ

Eκλογές στη Γερμανία: Πώς το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν επηρεάζει τις κάλπες - Τι επιδιώκει η Άγκυρα

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ερντογάν και το περιβάλλον του επιχειρούν να επηρεάσουν την ψήφο των Τούρκων γράφει η Deutsche Welle, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία. 

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές στη Γερμανία, τα τουρκογερμανικά chatroom, τα φόρουμ στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν συμβουλές για την ψηφοφορίας. Ορισμένες από τις συστάσεις τους ισοδυναμούν με έκκληση για μποϊκοτάζ.

Μερικές από τις συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ότι το κεντροδεξιό μπλοκ που αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) δεν πρέπει να ψηφιστεί λόγω της πολιτικής του για το Ισλάμ.

Το CDU/CSU, όπως ισχυρίζονται ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ουσιαστικά αποκλείστηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ από το CSU δήλωσε το 2018 ότι το Ισλάμ δεν «ανήκει» στη Γερμανία.

Οι τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι ενημερώνονται επίσης ότι ο συνεργάτης του CDU/CSU, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), δεν είναι επιλογή επειδή συμπάσχουν με τα μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης ή του κινήματος Γκιουλέν, τα οποία ο Ερντογάν κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι ενημερώνονται επίσης ότι το SPD δεν αποτελεί επιλογή επειδή συμπάσχει με μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, Γκιουλενιστές και εξόριστους. Οι Πράσινοι, το κόμμα του Τζεμ Οζντεμίρ, του αποκαλούμενου «εχθρού της Τουρκίας» και του Κόμματος της Αριστεράς, που περιλαμβάνει τον «υποστηρικτή του ΡΚΚ Σεβίμ Νταγντελέν», είναι σίγουρα εκτός συζήτησης.

Και ενώ οι αναρτήσεις σχολιάζουν ότι το FDP -που ενδέχεται να λάβει μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει μετεκλογικά- δεν έχει εκφράσει μίσος για την Τουρκία ή το Ισλάμ τα τελευταία χρόνια, λένε επίσης ότι δεν είναι φιλοτουρκικό.
Η συμβουλή είναι ότι κανένα από αυτά τα κόμματα δεν μπορεί να ψηφιστεί, κάτι που μοιάζει σχεδόν σαν έκκληση για εκλογικό μποϊκοτάζ.

Κινητοποίηση για τα μικρά Κόμματα

Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Τότε, προέρχονταν απευθείας από το γραφείο του Τούρκου προέδρου. Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε τους Γερμανούς ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν το CDU/CSU, το SPD ή τους Πράσινους, αποκαλώντας τους όλους «εχθρούς της Τουρκίας».

Στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν οργανώσεις προσκείμενες στο ΑΚΡ για λογαριασμό της «Συμμαχίας Γερμανών Δημοκρατών», ενός μικρού κόμματος που ιδρύθηκε από τους Τούρκους της Γερμανίας το προηγούμενο έτος.

Συμμετείχε μόνο στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου κέρδισε 12% των γερμανο-τουρκικών ψήφων. Αυτό αποτελούσε το 0,4% των ψήφων στο κρατίδιο, ή μόλις 0,1% σε εθνικό επίπεδο, ενώ δεν υπάρχει κόμμα με τουρκικές καταβολές που να συμμετέχει στις εκλογές το 2021. Παρ 'όλα αυτά, το λόμπι του ΑΚΡ προσπαθεί να παρέμβει-ειδικά τώρα που οι εκλογές εμφανίζονται αμφίρροπες.

Ο Μεσούτ Οζίλ και οι κάλπες

Στα πρώτα στάδια της εκστρατείας, οι υποστηρικτές του Ερντογάν βρήκαν αυτό που αναζητούσαν το σχηματισμό «Team Todenhöfer - The Justice Party», που ιδρύθηκε από τον πρώην πολιτικό του CDU Γιούργκεν Τοντένχεφερ.
Ο 80χρονος Todenhöfer παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως άτομο που καταλαβαίνει το Ισλάμ και πολλοί νέοι τουρκικής καταγωγής κάνουν εκστρατεία για την «Ομάδα» του εδώ και μήνες

Το μεταναστευτικό κόμμα υπέρ της Άγκυρας «Συμμαχία για Καινοτομία και Δικαιοσύνη» (Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit, BIG) το οποίο δεν συμμετέχει σε αυτές τις γερμανικές εκλογές, συνέστησε επίσης στους πολίτες να ψηφίσουν την ομάdα Todenhöfer

Το γερμανικό πρόγραμμα του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT μεταδίδει επίσης τακτικά αναφορές για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Ωστόσο, η ομάδα Todenhöfer είναι το μόνο κόμμα που παρουσιάζεται θετικά. Πρόσφατα, το δίκτυο TRT μάλιστα ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε δυνητικά να κερδίσει το 9%, την ώρα που ο Todenhöfer, βρήκε έναν εξέχοντα Γερμανο-Τούρκο υποστηρικτή, τον γνωστό ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Ερντογάν

Το λόμπι του ΑΚΡ στη Γερμανία προσπαθεί εδώ και χρόνια να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ψήφου του μέσω των μικρών κομμάτων και να τις διευρύνει.
Σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως βάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής τόσο για τις ομοσπονδιακές γερμανικές όσο και για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο κύριος στόχος, ωστόσο, είναι να αποτραπεί η εκλογή υποτιθέμενων «εχθρών της Τουρκίας», ιδιαίτερα των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Η κατακερματισμένη τουρκική ψήφος

Δεν είναι σαφές πόσοι ψηφοφόροι είναι επιρρεπείς σε αυτήν την προπαγάνδα. Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι περίπου το 1,5% όλων των επιλέξιμων ψηφοφόρων στη Γερμανία ,περίπου 900.000 άτομα ,είναι τουρκικής καταγωγής και πως στις προηγούμενες εκλογές οι ψήφοι τους μοιράστηκαν στα πολιτικά κόμματα

Σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων του Ντούισμπουργκ-Έσσεν και της Κολωνίας, το 35% των Γερμανών τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν το 2017 υποστήριξαν το SPD, το 20% ψήφισε το CDU/CSU, το 16% το Κόμμα της Αριστεράς, το 13% τους Πράσινους και το 4% το FDP.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε την άποψη που έχει το τουρκογερμανικό εκλογικό σώμα στο σύνολό του για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Στην κλίμακα -5 έως +5, βαθμολογείται πολύ αρνητικά, στο -2,5.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό η Λιολιώ Κολυπέρα - Η προφητική ατάκα που είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Big Brother: Απίστευτη αποκάλυψη - «Το κρεβάτι γιατί κουνιέται; 2-3 φορές τη μέρα το κάνουν σίγουρα»