ΚΟΣΜΟΣ

Σενεγάλη: Παραδέχθηκε την ήττα του ο Ουαντέ

Σενεγάλη: Παραδέχθηκε την ήττα του ο Ουαντέ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντουλαγέ Ουαντέ παραδέχθηκε την ήττα του στις χθεσινές εκλογές, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τερματίζοντας την προσπάθειά του να εκλεγεί για τρίτη θητεία, στην διάρκεια της οποίας είχαν σημειωθεί αιματηρά επεισόδια.

Ο Ουαντέ, ο οποίος ήταν στην εξουσία από το 2000, τηλεφώνησε στον αντίπαλό του Μακί Σαλ, στο χθεσινό δεύτερο γύρο για να τον συγχαρεί, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RPS αργά το βράδυ της Κυριακής, είδηση η οποία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στο Ντακάρ.

Ο Ουαντέ έχανε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, με μεγάλη διαφορά από τον πρώην σύμμαχό του και πρώην πρωθυπουργό.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλαγέ Ουαντέ τηλεφώνησε στον υποψήφιο Μακί Σαλ στις 21:30 τοπική (00:30 ώρα Ελλάδας) για να τον συγχαρεί», ανέφερε το RPS. «Αυτό ακολούθησε την δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαρτίου», πρόσθεσε.

Ένας σύμβουλος του Σαλ επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Σενεγάλη», δήλωσε ο Αρονά Εντοφενέ Ντιούφ.

Η Σενεγάλη είναι η μόνη χώρα στην ηπειρωτική δυτική Αφρική όπου δεν έχει εκδηλωθεί πραξικόπημα μετά την ανεξαρτησία (1960). Οι χθεσινές εκλογές χαρακτηρίστηκαν δοκιμασία για την δημοκρατία σε μια περιοχή η οποία μαστίζεται από αιματηρές συγκρούσεις και αμφισβητούμενες εκλογικές διαδικασίες, όπως αυτές στην Ακτή Ελεφαντοστού που προκάλεσαν εμφύλιο πόλεμο το 2011.