ΚΟΣΜΟΣ

Σφαγή σε φυλακή στον Ισημερινό: Πάνω από 100 κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών

Tαραχές σε φυλακή στο Εκουαδόρ
AP Photo

Οι συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων οι οποίες ξέσπασαν προχθές Τρίτη (28/9) σε φυλακή της Γουαγιακίλ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας του νοτιοδυτικού Ισημερινού, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πάνω από εκατό», ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας (SNAI).

«Πάνω από 100 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Twitter.

Σε «κατάσταση εξαίρεσης» σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, κήρυξε το βράδυ της Τετάρτη (29/9) «κατάσταση εξαίρεσης» σε όλες τις φυλακές της χώρας των Άνδεων.

«Κηρύσσω κατάσταση εξαίρεσης σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα, σε εθνική κλίμακα», γνωστοποίησε ο Λάσο μέσω Twitter, ενώ οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί εδώ και μήνες σε θέατρο επαναλαμβανόμενων αναμετρήσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

«Στη Γουαγιακίλ, θα προεδρεύσω σε συνεδρίαση επιτροπής ασφαλείας που επιφορτίστηκε να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εγγυώμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων», εξήγησε.

Τουλάχιστον 30 νεκροί ο προηγούμενος απολογισμός

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 30 νεκρούς στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων

Από τις Αρχές της χώρας της Νότιας Αμερικής έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης πως ξέσπασαν συγκρούσεις στο σωφρονιστικό κατάστημα Penitenciaria del Litoral στην επαρχία Γκουάγιας, το οποίο αποτέλεσε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο της φυλακής τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση, έξι από τα θύματα των συγκρούσεων, στην τρίτη κατά σειρά φονική εξέγερση στον Ισημερινό φέτος, είχαν αποκεφαλιστεί.

«Έχουμε περίπου 10 πτώματα που αυτή τη στιγμή απομακρύνονται, με τον συντονισμό της αστυνομίας και του γραφείου του εισαγγελέα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπολίβαρ Γκαρσόν, επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας SNAI, έξω από τη φυλακή.

Δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν στη φυλακή αναζητώντας πληροφορίες για συγγενείς τους και αξιώνοντας να αποδοθούν ευθύνες στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των κρατουμένων.

Η κυβέρνηση ενίσχυσε την παρουσία του στρατού έξω από τις εγκαταστάσεις.

Προηγούμενες ταραχές είχαν ξεσπάσει το Φεβρουάριο και τον Ιούλιο σε φυλακές του Ισημερινού, όπου κρατούνται συνολικά 39.000 άνθρωποι. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια του Φεβρουαρίου, ενώ τον Ιούλιο χάθηκαν 22 ζωές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Κρήτη: Εικόνες πανικού με πατέρα να αρπάζει μωρό από το καρότσι την ώρα του Εγκέλαδου

Τροχαίο στην Κατεχάκη: Σύγκρουση ΙΧ με μηχανάκι - Ουρές χιλιομέτρων

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Λάρισα - Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης