ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Οργάνωση πολιτών ζητά να αποκλειστεί απο τις εκλογές ο γιός του πρώην δικτάτορα Μάρκος

Διαδηλωτές λένε όχι στη συμμαχία Ντουτέρτε-Μάρκος
Διαδηλωτές λένε όχι στη συμμαχία Ντουτέρτε-Μάρκος
AP

 Να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές ο Φέρντιναντ Μάρκος υιός, επειδή έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ζητάει οργάνωση πολιτών στις Φιλιππίνες. Στο πλευρό του τάσσεται η μεγαλύτερη κόρη του προέδρου της χώρας, Ροντρίγο Ντουτέρτε

Οργάνωση πολιτών η οποία εναντιώνεται στην υποψηφιότητα του γιου του θανόντα πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος στις προεδρικές εκλογές του 2022 θα ζητήσει σήμερα από την εκλογική επιτροπή της χώρας να την ακυρώσει, επικαλούμενη το γεγονός ότι έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο, καθώς έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

Η οργάνωση, που ονομάζεται Εκστρατεία Εναντίον της Επιστροφής των Μάρκος και του Στρατιωτικού Νόμου, ετοιμάζεται να υποβάλει το αίτημα αυτό καθώς ο Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, ή «Μπονγκμπόνγκ» είναι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Ο πρώην βουλευτής Σατούρ Οκάμπο, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, εξήγησε πως το αίτημα αυτό, όπως και άλλο ένα, που κατατέθηκε από άλλη οργάνωση, επικαλείται το γεγονός πως ο Φέρντιναντ Μάρκος υιός είχε καταδικαστεί πριν από δύο δεκαετίες για φοροδιαφυγή.

Σε πρόσωπα που παραβιάζουν τον φορολογικό κώδικα «απαγορεύεται διά βίου το να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα και να συμμετέχουν σε εκλογές», εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο κ. Οκάμπο, ο οποίος είχε αγωνιστεί εναντίον της δικτατορίας του Μάρκος πατρός, επικαλούμενος άρθρο νόμου.

Ο δικτάτορας κυβέρνησε τις Φιλιππίνες για σχεδόν δύο δεκαετίες ώσπου ανατράπηκε το 1986 με την επανάσταση που έμεινε στην ιστορία του αρχιπελάγους με την ονομασία People Power («λαϊκή δύναμη»). Πέθανε, αυτοεξόριστος, το 1989.

Η σύζυγος του και τα παιδιά του έχουν διαψεύσει τη σωρεία κατηγοριών για τη λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δημόσια ταμεία όσο ο Φέρντιναντ Μάρκος ασκούσε την εξουσία. Ο πρώην δικτάτορας υπολογιζόταν το 1987 ότι είχε αποκτήσει, κυρίως με παράνομο πλουτισμό, περιουσία αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δικαστήριο καταδίκασε τον Φέρντιναντ Μάρκος τον νεότερο το 1995 διότι δεν υπέβαλε δηλώσεις εισοδήματος από το 1982 ως το 1985. Η καταδίκη επικυρώθηκε από εφετείο το 1997. Παρά τη δίκη του, έκτοτε εξελέγη κυβερνήτης, βουλευτής και, το 2010, γερουσιαστής.

Η εκλογική επιτροπή είχε ήδη ορίσει πως θα διεξαγάγει προκαταρκτική συνεδρίαση την 26η Νοεμβρίου για να εξετάσει την άλλη προσφυγή εναντίον της υποψηφιότητας του Φέρντιναντ Μάρκος υιού. Την έχουν καταθέσει μια οργάνωση που εκπροσωπεί άλλοτε πολιτικούς κρατούμενους, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις περίθαλψης και βοήθειας.

Για τον κ. Μάρκος, 64 ετών, το αίτημα να ακυρωθεί η υποψηφιότητά του δεν είναι δίκαιο και «δεν έχει καμία νομική βάση». Χθες Τρίτη, ανακοίνωσε πως η Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο, η κόρη του απερχόμενου προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, συμφώνησε να είναι υποψήφια αντιπρόεδρός, επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί συμμαχίας των δύο οικογενειών που οργίαζαν επί εβδομάδες.

Η μεγαλύτερη κόρη του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε εν τω μεταξύ ενώνει τις δυνάμεις της με τον Φέρντιναντ «Μπονγκμπόνγκ» Μάρκος Τζούνιορ στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Το ανακοίνωσε χθες, επιβεβαιώνοντας εικασίες εβδομάδων για μια συμμαχία μεταξύ δύο ισχυρών οικογενειών.

Η Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο, 43 ετών, η οποία διεκδικεί την αντιπροεδρία ανακοίνωσε σε βίντεο την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα με τον Μάρκος, σε μία τελευταία ανατροπή στο πολιτικό δράμα που ζει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

«Το κόμμα μου συμμάχησε με τον Bongbong Mάρκος και ζητά υποστήριξη για τον ίδιο και για μένα, καθώς αποδέχτηκα την πρόκληση», είπε η Ντουτέρτε στους υποστηρικτές της, αναφερόμενη στον 64χρονο Marcos με το ψευδώνυμό του.

Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκλέγονται χωριστά. Η συμμαχία θα ωφελήσει τις εκστρατείες των δύο αντιπάλων, λένε οι αναλυτές, με τον Mάρκος να μπορεί να αξιοποιήσει την τεράστια βάση υποστήριξης των Ντουτέρτε στο νότο και την κόρη του προέδρου να κερδζει από την δεκαετία κυριαρχίας της δυναστείας Mάρκος στο βόρειο προπύργιο της

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο: Ένταση στην πύλη! Πέταξαν το στεφάνι των Ελλήνων βουλευτών

GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με την πιο «καυτή» της φωτογράφιση (photos)

Πανδημία: Όχι σε νέα μέτρα και lockdown σε μη εμβολιασμένους – Τα πρώτα φύλλα πορείας σε γιατρούς