ΚΟΣΜΟΣ

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα «έφθασε» στην Ευρώπη - Τα πρώτα κρούσματα στο Βέλγιο

H νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε στο Βέλγιο
H νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε στο Βέλγιο
ΑP

Το Βέλγιο ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα στη νότια Αφρική, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της χώρας. Συνέστησε προσοχή, αλλά όχι πανικό.

Ανησυχία προκαλεί η «άφιξη» της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Ευρώπη, με το Βέλγιο να ανακοινώνει επίσημα τα δύο πρώτα κρούσματα της λεγόμενης «μετάλλαξης της Μποτσουάνα».

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Frank Vandenbroucke ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή B1.1.529 βρέθηκε σε έναν μη εμβολιασμένο ταξιδιώτη που εισήλθε στο Βέλγιο και βρέθηκε θετικός στις 22 Νοεμβρίου, όπως έγραψε η εφημερίδα De Morgen.

Πού έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής η «μετάλλαξη της Μποτσουάνα»Daily Mail

«Χρειάζεται προσοχή, αλλά όχι πανικός» είπε χαρακτηριστικά. Τα προηγούμενα κρούσματα μέχρι στιγμής είχαν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ σε έναν ταξιδιώτη που είχε φθάσει στη χώρα απο το Μαλάουι.

Ένα διάγραμμα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικοί υπάλληλοι στη Νοτιο Αφρική δείχνει πώς, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η μετάλλαξη B.1.1.529 ξεπέρασε πλήρως τις παραλλαγές «Δέλτα» και «Βήτα» που επικρατούσαν σε μία από τις επαρχίες της χώρας.

Η νέα μετάλλαξη πιθανότατα κυκλοφορεί ήδη στην ΕΕ

Ο κορυφαίος ιολόγος του Βελγίου προειδοποίησε εν τω μεταξύ ότι το νέο στέλεχος πιθανότατα κυκλοφορεί «ήδη στην Ευρώπη» αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό.

Ήδη, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. κλείνουν τα σύνορά τους σε χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, όπου πρωτοεντοπίστηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνα (η Β.1.1.529)

Οι επιβάτες που έφτασαν σήμερα το πρωί με πτήση της KLM από το Γιοχάνεσμπουργκ στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ διαπίστωσαν πως «δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ολλανδία».

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε θετικό τεστ που έκανε ένας επιβάτης από τη Νότια Αφρική που έφτασε στο Χονγκ Κονγκ, αλλά πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στη Μποτσουάνα.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις και να εκτιμήσει την επικινδυνότητα της παραλλαγής, η οποία πιθανότατα θα μπορούσε να ονομαστεί «Nι» σύμφωνα με το σύστημα ονομασίας απο το ελληνικό αλφάβητο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραλλαγή B.1.1.529 έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες μπορούν να διαφύγουν από την ανοσολογική απάντηση του σώματος, ενώ είναι περισσότερο μεταδοτική.

«Ας μην χάνουμε την ψυχραιμία μας, αλλά το νέο στέλεχος της Covid-19 φαίνεται λίγο τρομακτικό», έγραψε η Anne-Sylvaine Chassany των Financial Times στο Twitter.

Δημοσίευσε παράλληλα ένα γράφημα που αποτυπώνει χαρακτηριστικά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Νότια Αφρική που αποδίδονται στην παραλλαγή της Μποτσουάνα, που ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις.

Βρετανία: «Η πιο σημαντική μετάλλαξη μέχρι τώρα»

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

«Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους», σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η χήρα του Μανώλη Καντάρη, του άνδρα που δολοφόνησαν το 2011 για μια κάμερα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει έκτακτα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

«Σφάχτηκαν» Πάνια - Τσαλίκης: «Είναι περίεργο να μου κάνεις συνέντευξη και να μην έχεις ενημερωθεί»