ΚΟΣΜΟΣ

Mπαρμπέιντος: Η λαμπερή τελετή με την εθνική σταρ Ριάνα για το «διαζύγιο» με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ριάνα
Η Ριάνα
ΑP

Το Μπαρμπέιντος έγινε δημοκρατία, αντικατέστησε τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό του κράτους και διέκοψε τους τελευταίους αποικιακούς δεσμούς του, σχεδόν 400 χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων αγγλικών πλοίων στο νησί της Καραϊβικής.

Η νέα δημοκρατία στην Καραϊβική «γεννήθηκε» υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που συνέρρευσαν χθες στη γέφυρα Chamberlain στην πρωτεύουσα του Μπριτζτάουν.

Στην τελετή που συνέπεσε με την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, έδωσε το παρών ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, αλλά και η τραγουδίστρια Ριάνα που κατάγεται από το νησί και ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για αυτή τη «μνημειώδη» ημέρα και έστειλε της ευχές της στον λαό του νησιού. Ακολούθησε η ορκωμοσία της προέδρου Σάντρα Μέισον, ενώ το πλήθος χειροκροτούσε και ακούστηκαν 21 πυροβολισμοί αλλά και ο εθνικός ύμνος. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό, ενώ είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες για να παρακολουθήσουν την τελετή οι πολίτες.

Τα μεσάνυχτα, έγινε η υποστολή της σημαίας που αντιπροσωπεύει τη μονάρχη, στην κατάμεστη πλατεία Ηρώων και ανακοινώθηκε η μετάβαση του νησιού στο νέο συνταγματικό καθεστώς.

Η καλλιτέχνης και επιχειρηματίας Ριάνα -το πλήρες όνομα της οποίας είναι Robyn Rihanna Fenty- είχε - διοριστεί πρέσβειρα του νησιού το 2018 με αποστολή την προώθηση της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των επενδύσεων. «Μακάρι να συνεχίσεις να λάμπεις σαν διαμάντι και να φέρνεις τιμή στο έθνος σου», είπε η πρόεδρος, αναφερόμενη σε ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της Ριάνα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος χρησιμοποίησε τον λόγο του για να τονίσει τον πόνο της σκλαβιάς και τη διαρκή φιλία των δύο εθνών. Αναγνώρισε μεταξύ άλλων την «τρομερή θηριωδία της δουλείας» που υπέστη το νησί της Καραϊβικής, επανέλαβε ωστόσο τη συνέχιση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, παρά την αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος.

Η νέα εποχή για το Μπαρμπείντος τερματίζει αιώνες επιρροής της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 ετών όταν το νησί ήταν κόμβος για το διατλαντικό δουλεμπόριο. Θα παραμείνει δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας, μια ομάδα 54 χωρών σε όλη την Αφρική, την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη. Πριν από τα Μπαρμπέιντος, το τελευταίο έθνος που απομάκρυνε τη βασίλισσα από αρχηγό του κράτους ήταν ο Μαυρίκιος το 1992.

Οι ειδικοί λένε οτι η κίνηση του νησιού μπορεί να τροφοδοτήσει κι άλλα αποσχιστικά κινήματα απο το βρετανικό θρόνο σε χώρες της Κοινοπολιτείας, ειδικά στην Τζαμάικα, όπου τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν το«διαζύγιο» από τη μοναρχία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Δολοφονία στην Πεύκη εξιχνιάστηκε μετά από 11 χρόνια: Ο δράστης συνελήφθη στη Γαλλία

Αρπαγή 30χρονης: Το γκρι αυτοκίνητο και τα αλβανικά – Η κατάθεση του θύματος