ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Βιβλική καταστροφή με νεκρούς και τραυματίες- Απόκοσμες εικόνες

H έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στην Ινδονησία
H έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στην Ινδονησία
ΑΡ

Τουλάχιστον 14 ειναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες απο την έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου στην Ινδονησία άφησε πίσω 14 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ προκάλεσε ένα νέφος ηφαιστειακής σκόνης που έφθασε σε ύψος 15 χιλιομέτρων.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα στην περιοχή Λουματζάνγκ της Ανατολικής Ιάβας, οπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι υγείας. Από την έκρηξη καταστράφηκαν τουλάχιστον 30 κτήρια και μια γέφυρα, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στο έργο των συνεργείων διάσωσης.

Σκηνικό καταστροφής

Βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν ένα απόλυτο σκηνικό καταστροφής, όπου κτήρια και δέντρα έχουν καλυφθεί από στάχτες, ενώ συντρίμμια υπάρχουν παντού στο έδαφος.

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάζουν σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου γιατί ο αέρας στην περιοχή είναι επικίνδυνος για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους λόγω της σκόνης από την ηφαιστειακή τέφρα.

Το υψηλότερο ηφαίστειο στην Ιάβα της Ινδονησίας, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, εξερράγη χθες, Σάββατο, μετά τις 15:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), εκτοξεύοντας σύννεφα καπνού και τέφρας στον ουρανό και προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που έσπευσαν να βρουν καταφύγιο.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας απηύθυνε έκκληση για άμεση κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων και τη φροντίδα των ανθρώπων που υπέστησαν εγκαύματα. Επτά άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, με τα συντρίμμια και την πυκνή λάσπη να δυσκολεύουν τις προσπάθειες έρευνας.

Αρκετά χωριά καλύφθηκαν από τη στάχτη που έπεφτε, ενώ τα τοπικά δίκτυα έδειξαν ανθρώπους να ουρλιάζουν και να τρέχουν κάτω από ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, με τα πρόσωπά τους βρεγμένα από τη βροχή και καλυμμένα από ηφαιστειακή σκόνη.

«Κρύφτηκε ο ήλιος»

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα σύννεφα της ηφαιστειακής τέφρας έφασαν σε ύψος 15 χλμ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σε πολλές περιοχές…κρύφτηκε ακόμη και ο ήλιος. Οι τραυματίες είναι περίπου 100, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες γυναίκες, ενώ περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Μια ισχυρή καταιγίδα και αρκετές ημέρες βροχόπτωσης που διέβρωσαν και τελικά προκάλεσαν την κατάρρευση του ηφαιστειακού θόλου στην κορυφή του Σεμέρου, μήκους 3.676 μέτρων προκάλεσαν την έκρηξη, δήλωσε ο Eko Budi Lelono, επικεφαλής του κέντρου γεωλογικών ερευνών.

Ποτάμια αερίου και λάβας ταξίδεψαν έως και 800 μέτρα και κατέληξαν σε ένα κοντινό ποτάμι τουλάχιστον δύο φορές το Σάββατο. Το υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε ειδοποίηση προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τα δρομολόγια κοντά στο ηφαίστειο, αλλά είπε ότι οι πτήσεις εξακολουθούν να εκτελούνται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχή και τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες διάσωσης. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Σεμέρου σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ αποτελέσματα: Τεράστια η συμμετοχή! Ποιος έχει προβάδισμα – Πού και πώς ψηφίζουμε

Συγκινεί ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος: Τι δεν πρόλαβε να πει στη γυναίκα του (video)