ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Γραπτές εγγυήσεις για να αποσυρθούν τα στρατεύματα

Συρία: Γραπτές εγγυήσεις για να αποσυρθούν τα στρατεύματα

Γραπτές εγγυήσεις ζήτησε η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα σταματήσουν τις συγκρούσεις πριν αποσυρθούν τα κυβερνητικά στρατεύματα όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν προβλέπει «έναρξη της αποχώρησης των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα και τις περιοχές γύρω από αυτά, ως την Τρίτη, ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός 48 ώρες αργότερα».

Επιμένοντας ότι η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας Τζιχάντ Μακντίσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι προηγούμενες πληροφορίες ότι η Δαμασκός «επιβεβαίωσε πως θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις στις 10 Απριλίου αποτελούν παρερμηνεία» και ότι η Συρία ζητεί γραπτές εγγυήσεις ότι προηγουμένως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Ο Μακντίσι υπογράμμισε ότι η Συρία έχει επίσης ζητήσει εγγυήσεις ότι οι κυβερνήσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση των ενόπλων ομάδων.