ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Theranos: Ένοχη για απάτη η Ελίζαμπεθ Χολμς, το πρώην «χρυσό κορίτσι» της Σίλικον Βάλεϊ

H Eλίζαμπεθ Χολμς της Theranos
H Eλίζαμπεθ Χολμς της Theranos
ΑΡ

ΗΠΑ: Η ιδρύτρια της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών μετά από μία πολύμηνη δίκη ορόσημο στην Καλιφόρνια.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών μετά από μία πολύμηνη δίκη που απασχόλησε την επικαιρότητα, εντός και εκτός ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Χολμς είπε εν γνώσει της ψέματα για την τεχνολογία, όπως είπε ότι θα μπορούσε να ανιχνεύσει ασθένειες με μερικές σταγόνες αίμα.

Οι ένορκοι έκριναν τον Χολμς ένοχη για τέσσερις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για διάπραξη απάτης σε βάρος επενδυτών και τρεις κατηγορίες για απάτη μέσω εμβάσματος. Μετά απο μία διαδικασία που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και κάπου 50 ώρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι αποφάνθηκαν –ομόφωνα– πως είναι ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, ωστόσο την απάλλαξαν από ορισμένες κατηγορίες, ενώ δεν συμφώνησαν για άλλες που της προσάπτονταν.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών η καθεμία. Αντιμετώπισε συνολικά 11 κατηγορίες και κρίθηκε αθώα για τέσσερις κατηγορίες που σχετίζονται με εξαπάτηση του κοινού.

Η Theranos, που κάποια στιγμή είχε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν κάποτε η αγαπημένη της Silicon Valley. Η εταιρεία υποσχόταν ότι θα φέρει επανάσταση στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά οι ισχυρισμοί της άρχισαν να ξετυλίγονται το 2015 μετά από έρευνα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η βασική τεχνολογία αιματολογικών εξετάσεων της δεν λειτουργούσε.

Για σχεδόν τέσσερις μήνες στη δίκη, η κριτική επιτροπή των οκτώ ανδρών και τεσσάρων γυναικών παρουσίαζε δύο εντελώς διαφορετικές αφηγήσεις της πρώην αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου που η πτώση της συγκλόνισε τη Silicon Valley.

Καλώντας περίπου 30 μάρτυρες, η εισαγγελία προσπάθησε να αποδείξει ότι η κυρία Χολμς ήξερε ότι το προϊόν που πουλούσε σε επενδυτές ήταν απάτη, αλλά παρέμενε προσηλωμένη στην επιτυχία της εταιρείας με κάθε κόστος.

Στη δίκη, πολλοί διευθυντές εργαστηρίου κατέθεσαν ότι είχαν ενημερώσει τη Χολμς για τα ελαττώματα στην τεχνολογία του Theranos, αλλά είχαν λάβει οδηγίες να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες τους. Την ίδια στιγμή, είπαν, η Χολμ ςέλεγε στους επενδυτές ότι η τεχνολογία λειτουργούσε όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Χολμς «επέλεξε την απάτη από την επιχειρηματική αποτυχία. Επέλεξε να είναι ανέντιμη με τους επενδυτές και τους ασθενείς. Αυτή η επιλογή δεν ήταν μόνο σκληρή, ήταν εγκληματική», δήλωσε ο εισαγγελέας Τζεφ Σένκ.

Η υπεράσπιση αντέκρουσε κάνοντας λόγο για μιας αφοσιωμένη επιχειρηματία, που έκανε πάταγο σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Στην κατάθεσή της η Χολμς αναγνώρισε τα λάθη στη λειτουργία της εταιρείας της, αλλά υποστήριξε ότι ποτέ δεν εξαπάτησε εν γνώσει της ασθενείς ή επενδυτές.

Η υπεράσπιση κατηγόρησε επίσης τον Ramesh "Sunny" Balwani, τον πρώην επιχειρηματικό συνεργάτη και μακροχρόνιο φίλο της. Στη δίκη η Χολμς κατηγόρησε τον κατά 19 χρόνια μεγαλύτερό της Balwani, για συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση - ισχυρισμούς που ο ίδιος αρνείται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Πενταπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στην Αττική σε 20 ημέρες

Survivor: Μεγάλος καβγάς ανάμεσα σε Βαλάντη και Γιώργο - Ποιος πλήρωσε τα «σπασμένα» (vids)

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλό… Πάσχα και καλό καλοκαίρι – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία;

Survivor: «Μπάρμπα μήπως τη γουστάρεις;», είπε στον Βαλάντη για τη Μυριέλλα παίκτης των Μαχητών!