ΚΟΣΜΟΣ

Nόβακ Τζόκοβιτς: Η 8ωρη ανάκριση, ο ύπνος στον καναπέ και τα «βασανιστήρια» από τις αρχές

Γκράφιτι του Τζόκοβιτς στη Σερβία
Γκράφιτι του Τζόκοβιτς στη Σερβία
ΑΡ

Μία απίστευτη ταλαιπωρία έζησε ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς στα χέρια των αυστραλιανών αρχών πριν δικαιωθεί τελικά χθες από τη δικαιοσύνη. Η περιπέτεια του ωστόσο δεν έχει λήξει καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης μπορεί και πάλι σήμερα να ανακαλέσει τη βίζα του 

Ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις δήλωσε «μπερδεμένος και αγχωμένος» κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής συνέντευξης για τη βίζα του. Αξιωματικοί της Συνοριακής Δύναμης τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο μετά από μία 25ωρη πτήση και τον ανέκριναν επί 8 ολόκληρες ώρες.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις τον έβαλαν να κοιμηθεί όπως είπε, σε έναν καναπέ. Στη συνέχεια, η βίζα του ακυρώθηκε με την αιτιολογία ότι δεν είχε ιατρική εξαίρεση για την Covid-19. Χθες (10/1) η απόφαση ανατράπηκε και ο διεθνής αστέρας, έλαβε την άδεια να παίξει στο Australian Open

Η υπογεγραμμένη ένορκη κατάθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς προσφέρει μια λεπτομερή περιγραφή της επίπονης δοκιμασίας του. Ο Τζόκοβιτς αφέθηκε τελικά ελεύθερος το βράδυ της Δευτέρας και προπονήθηκε για πρώτη φορά, μετά το τέλος της πενθήμερης περιπέτειας που έζησε στη Μελβούρνη.

Είχε ήδη περάσει 25 ώρες στο ταξίδι και εξεπλάγη όταν έμαθε ότι η ιατρική του εξαίρεση δεν θεωρούνταν ικανοποιητική, πιστεύοντας ότι είχε κάνει όλα όσα απαιτούνταν για να μπει στην Αυστραλία.

Στο δικαστήριο δήλωσε ότι «δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε» ή γιατί σκέφτονταν να ακυρώσουν τη βίζα του και ζήτησε επανειλημμένα από τους αξιωματούχους να του δώσουν χρόνο να συμβουλευτεί τη νομική του ομάδα.

Η υπογεγραμμένη ένορκη κατάθεσή του εξηγούσε ότι ειδοποιήθηκε αρχικά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αυστραλία. Τόσο ο Τζόκοβιτς όσο και η ομάδα του διατάχθηκαν να βγουν από το αεροπλάνο και ανακρίθηκαν αμέσως.

Ο Τζόκοβιτς είπε στο δικαστήριο το διαβατήριό του κατασχέθηκε από εκείνη κιόλας τη στιγμή και δεν του επεστράφη ποτέ. Ο δικαστής Άντονι Κέλι διέταξε να του επιστραφεί το αργότερο στις 17:46 το απόγευμα της Δευτέρας μετά τη νίκη του στο δικαστήριο.

Πώς άρχισε η περιπέτεια του Τζόκοβιτς

Μέχρι τις 12.20 π.μ., στελέχη της Συνοριακής Δύναμης ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν μια επίσημη συνέντευξη με τον Σέρβο σταρ, ζητώντας όλα τα έγγραφα σχετικά με την ιατρική εξαίρεση.

Ο Τζόκοβιτς παρέδωσε τα ίδια έγγραφα που είχε ήδη δώσει, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής του εξαίρεσης από το Tennis Australia και της αλληλογραφίας του με το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων που έδειχναν ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει. «Με ρώτησαν αν είχα μολυνθεί στο παρελθόν από την Covid-19. Τους είπα ότι είχα μολυνθεί δύο φορές... την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2021».

To έγγραφο της εξαίρεσης για νοσούντεςDaily Mail

Στην ένορκη κατάθεσή δήλωσε έτοιμος να υπακούσει σε όλα επειδή αναγνώρισε ότι το θέμα ήταν η κατάσταση του εμβολιασμού του και ήθελε να καθησυχάσει τους αξιωματούχους ότι είχε λάβει όλες τις προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι ήταν σε θέση να ταξιδέψει. «Γι’ αυτό ήθελα να δουν τα αποτελέσματα του τεστ COVID-PCR, αλλά θυμάμαι ότι δεν ενδιαφέρονταν πολύ για αυτά τα έγγραφα», είπε ο Τζόκοβιτς.

Ο ύπνος στον καναπέ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπάλληλος έφυγε από την αίθουσα έως και οκτώ φορές για να ζητήσει συμβουλές από τον ανώτερό του. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο 34χρονος σταρ του τένις δέχθηκε επίπληξη επειδή χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο ενώ ήταν μόνος του στο δωμάτιο. Του είπαν να κλείσει το τηλέφωνο και να το αφήσει μακριά, όπως και έκανε.

Μετά από ανάκριση 90 λεπτών, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε «τίποτα άλλο που μπορούσε να προσφέρει ο Τζόκοβιτς» και του επετράπη «να πάει στο διάδρομο για να ξεκουραστεί στον καναπέ».

Τον ξύπνησαν περίπου στις 4 το πρωί με ένα έγγραφο που τον ειδοποιούσε για την πρόθεση «να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης της βίζας [του]». Ο Τζόκοβιτς προσπάθησε αμέσως να συζητήσει με τους αξιωματούχους, λέγοντάς τους ότι είχε λάβει συμβουλές από την ιατρική επιτροπή της κυβέρνησης, η οποία ανέφερε ρητά ότι η πρόσφατη μόλυνση του από τον κορονοϊό ήταν ο λόγος εξαίρεσης.

Πανηγυρισμοί για τη δικαστική νίκη του ΝόλεΑ.Ρ

«Μου είπαν ότι μου έδιναν 20 περίπου λεπτά για να απαντήσω, να σχολιάσω ή να δώσω οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που μπορεί να επηρεάσει την απόφασή τους να ακυρώσουν τη βίζα μου». Αυτή η απόφαση ήταν τελικά ο λόγος που ο Τζόκοβιτς κέρδισε χθες στο δικαστήριο.

Ο Σέρβος αθλητής ισχυρίζεται ότι παρακάλεσε τους αξιωματούχους να του παραχωρήσουν εύλογο χρονικό διάστημα για να συμβουλευτεί τη νομική του ομάδα Επέστρεψε πάλι στον καναπέ - βέβαιος ότι του έφτιαχναν ένα κρεβάτι - αλλά ξύπνησε ξανά, αυτή τη φορά από έναν ανώτερο αξιωματικό. Ο δικηγόρος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ, ισχυρίζεται ότι ο πελάτης του πίστεψε ότι ήταν προς το συμφέρον του να συνεχίσει τη διαδικασία της συνέντευξης, αν και δεν είχε ακόμη συμβουλευτεί την ομάδα του.

«Ήταν προφανώς ψευδές και παραπλανητικό», είπε στο δικαστήριο. «Προφανώς δεν ήταν, και δεν θα ήταν ποτέ, καλύτερο για τον κ. Τζόκοβιτς να ληφθεί απόφαση ακύρωσης της βίζα του ενώ ήταν ανήσυχος και δεν είχε μιλήσει με τους εκπροσώπους του».

Ο Τζόκοβιτς δήλωσε ρητά στην ένορκη κατάθεσή του ότι ήταν «ψυχικά και σωματικά κουρασμένος» και «χρειαζόταν ξεκούραση», αλλά «είχε πειστεί» από τους αξιωματικούς να συνεχίσει. Επιμένει επίσης ότι ποτέ δεν του είπαν ότι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια της κοινότητας.

Νέα ανάκληση της βίζα;

Ο «Nόλε» είναι πλέον ελεύθερος να ξεκινήσει ξανά τις προπονήσεις και να παραμείνει στην Αυστραλία, η περιπέτειά του ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, με πολλούς να λένε ότι η ανικανότητα της αυστραλιανής κυβέρνησης εκτέθηκε.

Παρ'ολα αυτά το θέμα δεν έχει λήξει ακόμη, καθώς ο Υπουργός Μετανάστευσης αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να ακυρώσει ξανά τη βίζα του αθλητή. Ο υπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει σήμερα νέα ανάκληση της βίζας, με βάση το μεταναστευτικό νόμο της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος σεισμός στην Κύπρο - Αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

Κακοκαιρία Διομήδης: Ξεκίνησε με καταιγίδα στην Αττική – Λευκό τοπίο στα βόρεια

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι