ΚΟΣΜΟΣ

H Β. Κορέα είναι έτοιμη για εκτόξευση πυραύλου

H Β. Κορέα είναι έτοιμη για εκτόξευση πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την ετοιμότητά της για εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα για ειρηνικό όμως σκοπό, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς θα δώσει στην απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα χώρα την δυνατότητα να αναπτύξει τεχνολογία εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

Από την πλευρά της η Κίνα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τη διεθνή νομοθεσία.

Πάντως Ιαπωνία και Νότια Κορέα απειλούν να καταρρίψουν τον πύραυλο, εάν απειλήσει τα εδάφη τους, ενώ πληροφορίες από την Σεουλ ότι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πιθανές νέες προετοιμασίες της Πιονγιάνγκ για μια τρίτη πυρηνική δοκιμή πυροδοτούν την κατάσταση.

Εν μέσω νέων πιέσεων της Δύσης προς την Πιονγιανγκ, χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια νέου προτραίτου του εκλιπόντος ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ, παρουσία χιλιάδων πολιτών που επεφημούσαν κρατώντας στα χέρια πλαστικά λουλούδια.