ΚΟΣΜΟΣ

Σε πανικό ο Ερντογάν στη θέα των Rafale - «Ονειρεύεται» πως η Τουρκία φτιάχνει δικά της αεροπλάνα

Σε πανικό ο Ερντογάν στη θέα των Rafale - «Ονειρεύεται» πως η Τουρκία φτιάχνει δικά της αεροπλάνα
Ο Ερντογάν ονειρεύεται... αεροπλάνα made in Turkey
AP IMAGES

Μετά τον τουρκικό Τύπο, που τελεί υπό... σύγχυση στη θέα των επιβλητικών Rafale που κοσμούν το ελληνικό «οπλοστάσιο», ήταν η σειρά του Ταγίπ Ερντογάν για παραληρηματικές δηλώσεις.

Η Ελλάδα πλέον έχει στη διάθεσή της τον απόλυτο εφιάλτη της Τουρκίας. Τα 6 «γαλανόλευκα» πλέον Rafale έχουν φέρει τρόμο στην Άγκυρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας πως η Τουρκία κατασκευάζει τα δικά της αεροπλάνα, κάτι που είναι προφανώς ένα ακόμη αφήγημα της Άγκυρας.

Η Τουρκία διαθέτει μόνο F-16 και αυτά είναι απαρχαιωμένα, ενώ η προσπάθεια προμήθειας F-35 ναυάγησε μιας και ο «Σουλτάνος» επέμενε στους ρωσικούς S400, τους οποίος και δεν μπορεί σε τελική ανάλυση να χρησιμοποιήσει μετά από ξεκάθαρη εντολή του ΝΑΤΟ, χαρακτηριστικό της... ατζαμοσύνης της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Έτσι, μπροστά στη θέα του «εφιάλτη» των Rafale (θα θυμούνται για χρόνια οι Τούρκοι τη βραδιά στη Συρία...) ο «Σουλτάνος» έσπευσε για εθνικοπατριωτικές δηλώσεις, ωστόσο πιστευτός έγινε από ελάχιστους.

«Κατασκευάσαμε τα δικά μας αεροπλάνα, κατασκευάσαμε τα δικά μας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κατασκευάσαμε τα δικά μας οπλισμένα αεροσκάφη και τώρα ξέρετε ποιος τα θέλει από εμάς; Εκείνες οι μεγάλες χώρες που έλεγαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν, τώρα αυτές τα ζητούν αυτά τα αεροπλάνα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη απευθυνόμενος στους προέδρους των κοινοτήτων της χώρας τους. Ποια χώρα ζήτησε αεροπλάνα από την Τουρκία, είναι μια άλλη ιστορία που μάλλον μόνο στην Άγκυρα είναι γνωστή...

«Έχουμε δείξει εδώ και αιώνες ότι μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε οι άλλοι λένε ότι δεν είστε ικανοί να κάνετε, δεν έχετε το διαμέτρημα, τη δύναμη σας ή το μυαλό, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Είδαμε ότι όλα όσα μας παρουσιάζονται κάτω από διάφορους μανδύες εδώ και αιώνες, είναι ανοησίες που λέγονται για να μας πάνε πίσω σε θέματα δημοκρατίας και ανάπτυξης», πρόσθεσε στο παραλήρημά του ο Ερντογάν.

Τέλος, ο Ερντογάν πρόσθεσε ακόμη ένα «όνειρο» στον ήδη τεράστιο τουρκικό αφηγηματικό κατάλογο, καθώς δήλωσε πως η χώρα του θα φτάσει να είναι στις 10 ισχυρότερες του πλανήτη, την ώρα που η οικονομία έχει φτάσει κάτω από το... μηδέν και ο λαός δεν έχει να φάει ούτε ψωμί!

«Πορευόμαστε προς τον στόχο να βάλουμε τη χώρα μας στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου, σπάζοντας ένα ένα τα δεσμά που έχουμε στα πόδια μας εδώ και σχεδόν 85 χρόνια και τους ζυγούς στους οποίους είχαμε καταδικαστεί», ανέφερε ο «Σουλτάνος».

Εκνευρισμός και ειρωνείες για τα Rafale από τον τουρκικό Τύπο

Ο τουρκικός Τύπος στο σύνολό του ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα των έξι ελληνικών Rafale, αφήνοντας αιχμές ενώ σε μερικές περιπτώσεις ο σχολιασμός ήταν και ειρωνικός.

Από την πλευρά της η Sabah, αναφέρει «έξι προηγμένα αεροσκάφη Rafale που αγοράστηκαν από τη γαλλική αεροπορία την Τετάρτη πέταξαν σε χαμηλή διάταξη πάνω από την Αθήνα πριν από την επίσημη παράδοσή τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε κοντινή αεροπορική βάση».

Το άρθρο της εφημερίδα επικεντρώνεται στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας σχολιάζοντας ότι «τα αεροσκάφη μάχης πολλαπλών ρόλων με ένα χαρακτηριστικό φτερό σε σχήμα τριγώνου ήταν η πρώτη σημαντική παράδοση που προέκυψε από αμυντικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψαν πέρυσι η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση».

Στην περιγραφή των έξι νέων μαχητικών αεροσκαφών ο αρθρογράφος τονίζει ότι τα Rafale διαθέτουν προηγμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα που θα δώσουν πλεονέκτημα απέναντι στον πολύ μεγαλύτερο στρατό της Τουρκίας.

«Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας υπέστη οπισθοδρόμηση το 2019, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400», σημειώνεται στο άρθρο.

Ειρωνικό είναι το δημοσίευμα από το trhaber το οποίο κάνει λόγο για «μεταχειρισμένο ενθουσιασμό» των Ελλήνων, ενώ σχολιάζει αρνητικά και τις εικόνες με τους ιερείς που ευλόγησαν τα πολεμικά αεροσκάφη

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η Ελλάδα είναι ενθουσιασμένη με τα μεταχειρισμένα αεροπλάνα που αγόρασε από τη Γαλλία. Από τα 18 Rafale που παραγγέλθηκαν, τα έξι προσγειώθηκαν στη βάση της Τανάγρας».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρθηκε παράλληλα με τα Rafale και στην σύβαση της Ελλάδας με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων καθώς, και τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Τέλος για «εξαιρετικές επενδύσει στον στρατό της Ελλάδας», κάνει λόγο η εφημερίδα Milliyet, ενώ η διαδικτυακή ειδησεογραφική πλατφόρμα Gündeme Dair Her Şey κοινοποίησε σήμερα στη σελίδα της στο Twitter βίντεο με την πτήση των Rafale πάνω από την Τανάγρα:

Rafale η Ελλάδα, παραβιάσεις στο Αιγαίο η Τουρκία

Με δεκάδες παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θέλησαν να τραβήξουν την προσοχή οι Τούρκοι, την σημερινή ιστορική ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία, που παρέλαβαν τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα Rafale.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε δέκα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με ισάριθμα αεροσκάφη.

Τρία ζεύγη και ένας σχηματισμός τριών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, εκ των οποίων τα τρία ήταν οπλισμένα προχώρησαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Πέρα από τα τουρκικά μαχητικά σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης τύπου ATR-72.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Εύοσμος Θεσσαλονίκης: Σοκαριστικό βίντεο - 15 νεαροί ξυλοκοπούν δύο άτομα έξω από το ΕΠΑΛ

Συγκινητική στιγμή στην Τανάγρα με παιδί πιλότου: «Ο μπαμπάς έφερε τα Rafale»

Βιασμός 24χρονης: Διατάχθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου της κοπέλας

Ξέσπασε σε κλάματα η Κατερίνα Καινούργιου: «Μου γράφουν να πεθάνω και να μην κάνω ποτέ παιδί»