ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικές άδειες για τους «μονομάχους» του Κολοσσαίου

Ειδικές άδειες για τους «μονομάχους» του Κολοσσαίου

Την άμεση απομάκρυνση των «μονομάχων» και των «λεγεωνάριων» έξω από το Κολοσσαίο αποφάσισε ο δήμος της Ρώμης, λόγω των τελετών του Καθολικού Πάσχα, αλλά και διαμαρτυριών της εφόρου αρχαιοτήτων της ιταλικής πρωτεύουσας.

Περίπου 80 «μονομάχοι» περιμένουν έξω από το Κολοσσαίο για να φωτογραφηθούν με τους τουρίστες.

Έπειτα από μια σειρά διαμαρτυριών ο δήμος της Αιώνιας Πόλης φέρεται να είναι πρόθυμος να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές: την χορήγηση ειδικής άδειας, με ταυτότητα «υπαίθριου καλλιτέχνη» στους ιδιαίτερους αυτούς κομπάρσους, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν, όμως, συγκεκριμένους όρους.

Θα πρέπει να φορούν μια ομοιόμορφη, κόσμια ένδυση, να μην ενοχλούν τους τουρίστες, να αφήνουν στην ελεύθερη βούλησή τους και πρωτοβουλία την τυχόν φωτογράφηση επ' αμοιβή. Θα πρέπει επίσης να μάθουν κάποια βασικά στοιχεία για την ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η επίσημη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Μένει να διευκρινιστεί αν οι «μονομάχοι του εικοστού πρώτου αιώνα» θα μπορούν να εργάζονται μπροστά στο Κολοσσαίο -οι προθέσεις του δημάρχου είναι μάλλον αρνητικές- και αν θα επιβληθούν συγκεκριμένες δεσμευτικές τιμές για τις φωτογραφήσεις με τους τουρίστες.