ΚΟΣΜΟΣ

Kρίση στην Ουκρανία: Πλησιάζει η «ώρα μηδέν» - Αμερικανοί στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη

Κονβόι από ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Κριμαία
Κονβόι από ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Κριμαία
ΑΡ

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να καταδικάζει το «καταστροφικό βήμα» της ενίσχυσης των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

Η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη για να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, εν μέσω συνεχιζόμενων φόβων για μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα είπε ότι είναι ένα «καταστροφικό» βήμα που αυξάνει την ένταση και μειώνει τα περιθώρια για μια πολιτική λύση.Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα σταλούν από τη Βόρεια Καρολίνα στην Πολωνία και τη Γερμανία και άλλοι 1.000 που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία θα μεταβούν στη Ρουμανία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Αρνείται ωστόσο οτι σχεδιάζει εισβολή. Η ένταση αυξάνεται οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε μια αιματηρή εξέγερση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

«Καταστροφικό και αδικαιολόγητο βήμα»

Η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε τη συμφωνία του Μινσκ - μια διεθνή συμφωνία για την αποκατάσταση της ειρήνης στα ανατολικά, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες ελέγχουν μεγάλες περιοχές και τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014.

Απαντώντας στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε ότι ήταν ένα «καταστροφικό» και «αδικαιολόγητο» βήμα.

Ο κ. Γκρούσκο πρόσθεσε ότι θα «χαροποιήσει» τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες θα συνεχίσουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία του Μινσκ «ατιμώρητα». Το Πεντάγωνο νωρίτερα είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα διασφαλίσουν την άμυνα των συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες τον περασμένο μήνα για να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κ. Πούτιν και στον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Αλλά σχετικά με το ζήτημα των σχεδίων επίθεσης του Πούτιν, είπε: «Ακόμα δεν πιστεύουμε ότι έχει λάβει απόφαση να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Η πρόταση συμφιλίωσης των ΗΠΑ

Είπε επίσης ότι μια πρόταση των ΗΠΑ «που διέρρευσε σε ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό μέσο» ήταν γνήσια. Αναφέρθηκε σε μια είδηση ​​της ισπανικής εφημερίδας El País σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ καλούν σε συνομιλίες τη Ρωσία και προτείνουν την περικοπή των πυρηνικών όπλων και μέτρα αμοιβαίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με αντάλλαγμα τη μείωση των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία.

Οι πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση εν τω μεταξύ αυξάνονται, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει πόλεμος πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη (2/2).

Πυρετός διαβουλεύσεων

Ο Τζόνσον είπε στον Πούτιν «όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες έχουν δικαίωμα να φιλοδοξούν να γίνουν μέλη στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ. Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στην ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία ασφαλείας. Ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στην απροθυμία του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί κατάλληλα στις δικαιολογημένες ανησυχίες της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να παρασύρουν τη χώρα του σε πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε ότι στόχος της Αμερικής ήταν να χρησιμοποιήσει την αντιπαράθεση ως πρόσχημα για να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν «επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, επαναβεβαίωσαν «τον συντονισμό τους τόσο στη διπλωματία, όσο και στις προετοιμασίες για την επιβολή γρήγορου και σοβαρού οικονομικού κόστους στη Ρωσία σε περίπτωση περαιτέρω εισβολής της στην Ουκρανία», ανέφερε η δήλωση.

Το σκεπτικό Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να δείξει αποφασιστικότητα χωρίς να υπονομεύσει τις πιθανότητες για μια διπλωματική λύση. Δεν στέλνει πολλά στρατεύματα, και συγκεκριμένα δεν αναπτύσσει δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής, στο κατώφλι της Ρωσίας.

Αλλά αυτές οι αναπτύξεις είναι το πιο απτό δείγμα ότι η τρέχουσα κρίση είναι ευρύτερη από την Ουκρανία και έχει ξεπεράσει τις υποδομές ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να διαθέτουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο, χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο (1947-89). Η Ουκρανία ήταν τότε ένα μέρος της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης, δεύτερη μόνο μετά τη Ρωσία.

Ο Πούτιν λέει οτι οι ΗΠΑ αγνόησαν τις ανησυχίες της Μόσχας στην απάντησή της στις ρωσικές απαιτήσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, με επίκεντρο την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παιχνίδια πολέμου στην Ουκρανία: Οι πολίτες εκπαιδεύνται για το χειρότερο σενάριο

Λευκός Οίκος: Κοινή η γραμμή Μπάιντεν και Μακρόν έναντι της Ρωσίας

Ουκρανία: Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν τον στρατιωτικό κλοιό της Ρωσίας