ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στην κυβέρνηση του Μεξικό

Σκάνδαλο στην κυβέρνηση του Μεξικό
Στον κατάλογο μισθοδοσίας για τους εκπαιδευτικούς στο Μεξικό το 2010 εμφανίζεται ο Σερβάνδο Γκόμες, γνωστός με το προσωνύμιο El Profe...

Στον κατάλογο μισθοδοσίας για τους εκπαιδευτικούς στο Μεξικό το 2010 εμφανίζεται ο Σερβάνδο Γκόμες, γνωστός με το προσωνύμιο El Profe ["Ο καθηγητής"], ο οποίος κατά τις αρχές είναι ηγετικό στέλεχος ενός καρτέλ των ναρκωτικών, σε άλλη μια ένδειξη τόσο των προβλημάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και του θράσους των πανίσχυρων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Ο Γκόμες πληρώθηκε συνολικά 4.150 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους ως σχολικός δάσκαλος σε μια μικρή πόλη στην πολιτεία Μιτσοακάν, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του Διαδικτυακού ιστοχώρου του Μεξικανικού υπουργείου Παιδείας.

Οι αρχές προσφέρουν αμοιβή 2,4 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψη του Γκόμες, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη της συμμορίας La Familia της πολιτείας Μιτσοακάν, όπου άρχισε την προσπάθειά του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν πριν τέσσερα χρόνια.

Τα στοιχεία του Γκόμες στο υπουργείο ταιριάζουν με τα στοιχεία σε έναν κατάλογο υπόπτων για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε βάρος του οποίου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις.

Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι προσφέρθηκε να συνδράμει τις αρχές στην έρευνά τους--πάντως είναι οι πολιτειακές κυβερνήσεις, και όχι η ομοσπονδιακή, που έχουν την ευθύνη για τους δασκάλους στα σχολεία. Η ομοσπονδιακή γενική εισαγγελία δεν σχολίασε το θέμα.

Ο Γκόμες φέρεται να έχει απεργαστεί την εκστρατεία προπαγάνδας της Φαμίλιας, που σκιαγραφεί τα μέλη της συμμορίας σαν σύγχρονους Ρομπέν των Δασών που προασπίζονται τους ντόπιους από την εισβολή κακοποιών από άλλες πολιτείες.

Ροή Ειδήσεων