ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιγαντιαία μαύρη αρκούδα μπαινοβγαίνει σε σπίτια και τρομοκρατεί τον πληθυσμό

Μία τεράστια μαύρη αρκούδα τρομοκρατεί την Καλιφόρνια
Μία τεράστια μαύρη αρκούδα τρομοκρατεί την Καλιφόρνια

Μία μαύρη αρκούδα 220 κιλών με το παρατσούκλι «Hank the Tank» προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Καλιφόρνια, με τους ντόπιους να βρίσκονται σε συναγερμό.

Τεράστιες ζημιές έχει προκαλέσει μια μαύρη αρκούδα 220 κιλών που εισέβαλε σε σπίτια στο Σακραμένο της Καλιφόρνια, οπου η αστυνομία έχει δεχθεί περισσότερες απο150 κλήσεις από ανήσυχους ντόπιους.

Ο «Χανκ» εισέβαλε στο τελευταίο σπίτι την Παρασκευή στο South Lake Tahoe, σύμφωνα με το CBS Sacramento – και ούτε οι ιδιοκτήτες σπιτιού ούτε οι υπεύθυνοι της άγριας ζωής φαίνονται απολύτως σίγουροι πως να τον...χειριστούν.

«Αυτές είναι γειτονιές, υπάρχει πολύς κόσμος τριγύρω, κίνηση και αυτοκίνητα. Επομένως, πρέπει να το κάνουμε αυτό με τρόπο ασφαλή τόσο για το κοινό όσο και για την ίδια την αρκούδα», είπε στον σταθμό ο Peter Tira, εκπρόσωπος του Τμήματος Άγριας Ζωής.

«Πρόκειται για μια αρκούδα που συνηθίζει να τρέφεται πολύ. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια αρκούδα που έχει χάσει κάθε φόβο για τους ανθρώπους και βλέπει τους ανθρώπους και τα σπίτια ως πηγή τροφής». Την Παρασκευή, ανέφερε το CBS, ο Χανκ έσπασε «ένα μικρό παράθυρο και μπήκε στο σπίτι, όπου οι ιδιοκτήτες του σπιτιού δεν είχαν ιδέα πώς να τον βγάλουν έξω.

«Οι αστυνομικοί απάντησαν και περικύκλωσαν το εξωτερικό του σπιτιού μέχρι που ο Χανκ βγήκε από την πίσω πόρτα. Στη συνέχεια έμειναν στην περιοχή για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει το δρόμο του χωρίς να καταστρέψει ή να μπει σε άλλα σπίτια».

Η κλιματική αλλαγή και οι αρκούδες

Ο Χανκ, ωστόσο, δεν ευθύνεται για τον τρόμο που προκαλεί άθελά του στους ανθρώπους. Οι κλιματικές συνθήκες σε όλη τη Βόρεια Αμερική επηρεάζουν τις πηγές τροφής για τις αρκούδες, δήλωσαν ειδικοί στην Independent – αναγκάζοντάς τα ζώα να αναζητούν πιο μακριά την τροφή τους και να εισβάλλουν σε γειτονιές.

«Κρίσεις όπως η ξηρασία, επηρεάζουν τις τροφές των αρκούδων», είπε ο John Hechtel, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα και τη Διαχείριση Αρκούδων. «Μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μούρων. Μπορεί να επηρεάσει τις επιστροφές του σολομού σε ορισμένα ρεύματα ... εάν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πολύ ζεστές ή εάν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σύστημα ροής για να υπάρξει επαρκή ποσότητα σολομού. Υπάρχουν πολλές αλληλένδετες σχέσεις μεταξύ του κλίματος, του οικοτόπου και των πιθανών πηγών τροφής».

Και πρόσθεσε: «Μπορεί να είναι αρκετά έμμεσα τα προβλήματα, όπως οι θερμότερες θερμοκρασίες που, το χειμώνα, επιτρέπουν στις προνύμφες των σκαθαριών να επεκτείνουν το εύρος τους και να επιτίθενται σε δέντρα που παράγουν πηγές τροφής για αρκούδες. Μπορεί να είναι οι πυρκαγιές που εξαφανίζουν ενδιαιτήματα».

Οι επιπτώσεις του κλίματος και του περιβάλλοντος έχουν αρνητικές επιπτώσεις εδώ και χρόνια, λένε οι ειδικοί. Οι αρκούδες μπορούν να πέφτουν σε χειμερία νάρκη σε κρησφύγετα έως και επτά μήνες το χρόνο και όταν εμφανιστούν το βασικό τους μέλημα είναι να δημιουργήσουν αποθέματα λίπους για τον επόμενο χειμώνα. Μόνο με τη διατήρηση της διατροφής μπορούν να αναπαραχθούν, να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

«Όποτε υπάρχει ξηρασία και στεγνώνει τα μούρα, καταγράφεται υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των μωρών», είπε η βιολόγος από τη Μινεσότα, Δρ Λιν Ρότζερς, γνωστή ως «η Τζέιν Γκούντολ των αρκούδων», δήλωσε στον Independent. «Και τα θηλυκά δεν μπορούν να διατηρήσουν την εγκυμοσύνη τους, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια μετά από παρατεταμένη ξηρασία».

Καταστροφές όπως η ξηρασία και οι πυρκαγιές έχουν συμβεί σε όλη την ιστορία, αλλά είναι όλο και πιο έντονες, συχνότερες και απρόβλεπτες λόγω της κλιματικής κρίσης – και θα παραμείνουν έτσι για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Πήγε να σκοτώσει αρκούδα αλλά σκότωσε κατά λάθος τον αδελφό του - Στη συνέχεια αυτοκτόνησε