ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Η Ρωσία βάζει τις «τελευταίες πινελιές» - Θα εξαπολύσει επίθεση πριν να ξημερώσει

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν
AP Photo

Ουκρανία - Όλες οι ειδήσεις: Η Ρωσία «βάζει τις τελευταίες πινελιές» έχοντας έτοιμες τις δυνάμεις της σε θέσεις για μια «πλήρη εισβολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Είπε ότι οι ΗΠΑ «έχουν δει με βεβαιότητα την παρουσία ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας».

Ο Μπλίνκεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος.

Σε συνέντευξή του στο ABC News, ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν μπορούσε να δώσει «συγκεκριμένους αριθμούς», ωστόσο «όλα όσα έχουμε δει τις τελευταίες 24 έως 48 ώρες δείχνουν ότι η Ρωσία να βάζει τις τελευταίες πινελιές τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε θέσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο, για να είναι έτοιμη για πλήρη εισβολή».

Ο Μπλίνκεν απέρριψε την ιδέα ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελούσε αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CBS Evening News.

«Η διπλωματία ήταν πολύ αποτελεσματική πετυχαίνοντας να ενώσει τον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, έτσι ώστε μαζί να κατορθώσουν να αντισταθούν στη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Μπλίνκεν.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η απειλή περαιτέρω κυρώσεων θα μπορούσε να αποτρέψει τον Πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση, εάν εμπλακεί σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, πέρα από ό,τι έχει ήδη κάνει, θα κλιμακωθεί και η δική μας αντίδραση και ελπίζω ότι αυτή η γνώση να λειτουργήσει αποτρεπτικά». είπε ο Μπλίνκεν.

Προειδοποίησε για το μακροπρόθεσμο κόστος για τον Πούτιν εάν συμβεί η εισβολή.

«Δεν αποτρέπει τον Πούτιν από επιπλέον άσκηση επιθετικότητας στην Ουκρανία», είπε, αναφερόμενος στην κοινή δράση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, «θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη και αυστηρή απάντηση. Αυτό είναι ένα τίμημα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία θα πληρώνουν για πολύ, πολύ καιρό».

Η Ρωσία θα εξαπολύσει επίθεση πριν να ξημερώσει

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News είπε ότι αναμένει η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία προτού τελειώσει η νύχτα, πρόσθεσε πάντως πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να «αποτραπεί μείζων επίθεση».

Ο Μπλίνκεν είπε πως όλα τα απαιτούμενα μέσα «μοιάζουν» πλέον να βρίσκονται εκεί όπου απαιτείται «προκειμένου η Ρωσία να εμπλακεί σε μείζονα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο, προσθέτοντας πως δεν είναι σε θέση να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ώρα ή την τοποθεσία όπου θα εκτυλιχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ουκρανική κρίση: Φόβοι για ντόμινο ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα

Ουκρανία: «Σβήνει» η διπλωματία, «φουντώνουν» οι προετοιμασίες για μια ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση