ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «πορτοφόλι του Πούτιν» και οι άλλοι ολιγάρχες που στοχεύουν οι κυρώσεις

O Πούτιν με τον Ρολντούγκιν
O Πούτιν με τον Ρολντούγκιν

Ο Ρώσος ολιγάρχης Σεργκέι Ρολντούγκιν, νονός της κόρης του Πούτιν είναι μία απο τις τελευταίες προσθήκες στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Ο 71χρονος κορυφαίος μουσικός αποκαλείται το «πορτοφόλι του Ρώσου προέδρου»

Ο μουσικός Σεργκέι Ρολντούγκιν, παιδικός φίλους του Πούτιν εμφανίζεται να έχει αποκομίσει προσωπικά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Κορυφαίος τσελίστας είναι μία από τις 26 νέες προσθήκες στη λίστα των 680 ατόμων -αξιωματούχων, στρατιωτικών προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών- που έχουν προστεθεί στον διευρυνόμενο κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

Ο 71χρονος Ρολντουγκιν, πρώην βασικός τσελίστας της ορχήστρας του θεάτρου της Όπερας του Κίροφ τη δεκαετία του 1980 και νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, Μαρίας, είναι μεταξύ εκείνων που φέρεται να απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι νεανικές περιπέτειες των δύο φίλων

Ο Πούτιν και ο Ρολντούγκιν γνωρίζονταν από τότε που ήταν 20 ετών. Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν στο σχολείο εκπαίδευσης της KGB μαζί με τον αδερφό του Ρόλντουγκιν, τον Γιέβγκενι. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, μια μέρα ο Ροντλούγκιν πήγε μια εκδρομή με τον καλό φίλο του. Τους συνόδευαν δύο αεροσυνοδοί. Η μια ονομαζόταν Λουντμίλα, η οποία πολλά χρόνια μετά έμελλε να γίνει «κυρία Πούτινα».

«Ήταν σαν αδερφός για μένα», έλεγε αργότερα ο Ρολντούγκιν για τον φίλο του, γνωστό στην οικογένεια ως Βολόντια. Είχαν νεανικές περιπέτειες, έκαναν κρουαζιέρες στην πόλη τη νύχτα, τραγουδούσαν και όπως λέει ο μουσικός έπαιρναν μέρος σε τσακωμούς στο δρόμο. Επίσης επαιζαν ποδόσφαιρο: «Ήταν επίμονος, σαν μπουλντόγκ» λέει για τον Πούτιν.

O Πούτιν κρατά στην αγκαλιά του τη νεογέννητη κόρη του, Μαρία. Δίπλα του η συζυγός του Λουντμίλα και δεξιά και αριστερά τους οι νονοί του μωρού. Ο Σεργκέι Ρολντούγκιν και η σύζυγός του Ιρα.

H λίστα περιλαμβάνει συνολικά 680 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία σε κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί και τελούν υπό ταξιδωτική απαγόρευση. Οι πιο πρόσφατες καταχωρίσεις περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικές προσωπικότητες και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σειρά κυρώσεων σε Ρώσους ιδιώτες, ιδρύματα και εταιρείες και ευρείας κλίμακας μέτρα που έχουν προκαλέσει αναταραχή στη ρωσική οικονομία. Ορισμένοι από αυτούς που στοχοποιήθηκαν θεωρείται οτι ανήκουν στον στενό κύκλο καλών φίλων του Πούτιν.

Το νομικό κείμενο που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, λέει: «Ο κ.Ρολντούγκιν είναι ένας επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι μέρος του χρηματοοικονομικού προγράμματος του Πούτιν. Κατέχει τουλάχιστον 5 υπεράκτιες οντότητες και διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία στην Bank Rossiya (με κυρώσεις από την Ένωση), γνωστή στη Μόσχα ως «το πορτοφόλι του Πούτιν».

Τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν άρχισαν να εφαρμόζονται οι πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, ο τσελίστας είχε δηλώσει στους New York Times ότι δεν είναι επιχειρηματίας: «Εχω ένα διαμέρισμα, ένα αυτοκίνητο και μια ντάτσα. Δεν έχω εκατομμύρια» έλεγε τότε.

Το «πλυντήριο της Τρόικας»

«Σύμφωνα με την έρευνα του ICIJ, ο Ρολντούγκιν είναι υπεύθυνος για τη διακίνηση τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω τραπεζών και υπεράκτιων εταιρειών ως μέρος του κρυφού χρηματοοικονομικού δικτύου του Πούτιν. Έλαβε επίσης μέρος στο λεγόμενο Troika Laundromat και διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του συστήματος. Επιπλέον, έλαβε περισσότερα από 69 εκατομμύρια δολάρια μέσω εταιρειών στο «Πλυντήριο της Τρόικας».

Oι δύο φίλοι μαζί με τον Μεντβέντεφ το 2009Α.Ρ

Το πλυντήριο της Τρόικας είναι το όνομα που δόθηκε σε μια συλλογή 70 υπεράκτιων εταιρειών, των οποίων οι ελεγκτές τα χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικού πλούτου από τη Ρωσία προς τα δυτικά. Το δίκτυο λέγεται ότι λειτουργούσε σαν πλυντήριο ρούχων: τα χρήματα έφταναν από πολλές πηγές και στη συνέχεια «στροβιλίζονταν» μεταξύ εταιρειών και μερικές φορές μεταξύ πολλών τραπεζικών λογαριασμών που ανήκαν σε μία μόνο εταιρεία.

Ο κος Rosneft

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τον Ιγκόρ Σέτσιν 61 ετών, διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο. Περιγράφεται από την ΕΕ ως «ένας από τους πιο έμπιστους και στενότερους συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και ως προσωπικός του φίλος» που βρίσκεται σε επαφή μαζί του σε καθημερινή βάση.

«Η Rosneft του Iγκόρ Σέτσιν συμμετείχε στη χρηματοδότηση των αμπελώνων του συγκροτήματος των παλατιών κοντά στο Γκελεντζίκ, το οποίο θεωρείται ότι χρησιμοποιείται προσωπικά από τον πρόεδρο Πούτιν», ανέφερε το κείμενο της ΕΕ.

Ο πρώην συνάδελφος απο την KGB

Ένας πρώην συνάδελφος του Πούτιν στην KGB, ο Νικολάι Τοκάρεφ, 71 ετών, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Transneft, μιας μεγάλης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις.

Το κείμενο λέει «Είναι ο μακροχρόνιος γνωστός και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπηρέτησε μαζί με τον Πούτιν στην KGB τη δεκαετία του 1980. Ο Τοκάρεφ είναι ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες που ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων τη δεκαετία του 2000 καθώς ο πρόεδρος Πούτιν παγίωσε την εξουσία του και ειτουργεί σε στενή συνεργασία με το ρωσικό κράτος…

«Η Transneft του Νικολάι Τοκάρεφ είναι ένας από τους κύριους χορηγούς του συγκροτήματος των παλατιών κοντά στο Γκελεντζίκ που θεωρείται ευρέως ότι χρησιμοποιείται προσωπικά από τον Πρόεδρο Πούτιν».

Στον κατάλογο φιγουράρει επίσης ο Aλισερ Ουσμάνοφ, 68 ετών, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στους τομείς του σιδηρομεταλλεύματος και του χάλυβα, των μέσων ενημέρωσης και του Διαδικτύου και λέγεται από την ΕΕ ότι είναι «ένας από τους αγαπημένους ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Ο κ. Ουσμάνοφ φέρεται να έχει υποστηρίξει τον Πρόεδρο Πούτιν και έλυσε τα επαγγελματικά του προβλήματα», ανέφερε το κείμενο της ΕΕ. «Σύμφωνα με τα αρχεία του FinCEN, πλήρωσε 6 εκατομμύρια δολάρια στον σημαντικό σύμβουλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βαλεντίν Γιουμάσεφ.

«Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, επωφελήθηκε από την προσωπική χρήση πολυτελών κατοικιών που ελέγχονται από τον κ. Ουσμάνοφ».

Άλλοι που αναφέρονται είναι: ο Πετρ Άβεν, 64 ετών, ο οποίος είναι φίλος με τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1990 και είναι ανάμεσα στους 50 πλούσιους επιχειρηματίες που συναντούν τακτικά τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Μιχαήλ Φρίντμαν 55 ετών, βασικός μέτοχος της Alfa bank που βοήθησε τη μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, Μαρία, να διευθύνει ένα φιλανθρωπικό έργο, το Alfa-Endo. Και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, 54 ετών, ο οποίος είναι ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr