ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης: Την Τετάρτη πιθανότατα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών στη Λευκορωσία

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης: Την Τετάρτη πιθανότατα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών στη Λευκορωσία
Για νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία την Τετάρτη κάνουν λόγο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης
Belarus MFA

Για νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία την Τετάρτη κάνουν λόγο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης

Για το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Λευκορωσία να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη (2/3) κάνουν λόγο ουκρανικά μέσα ενημερώσης επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και διήρκησε συνολικά πέντε ώρες χωρίς να υπάρξει, πάντως, κάποιο κοινό ανακοινωθέν ή να υπάρξει κάποια διαρροή που να δείχνει είτε προς αποκλιμάκωση είτε προς επιδείνωση της κατάστασης.

Μετά το τέλος του πρώτου γύρου συζητήσεων στο Γόμελ της Λευκορωσίας ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας τόνισε πως οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών θα επιστρέψουν στις χώρες τους και πως θα ακολουθούσε νέος γύρος, το συντομότερο δυνατό.

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο Γόμελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν στον οποίο επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει η Ρωσία.

Αυτοί είναι:

  1. Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  2. Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  3. «Αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού κράτους
  4. Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή