ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με μπουκέτα λουλουδιών εν μέσω πολέμου

Οι Ουκρανοί γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με μπουκέτα λουλουδιών εν μέσω πολέμου
Η 13η μέρα του πολέμου συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.
Νίκος Χριστοφάκης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα που ξεχωρίζει, γιατί έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες τους για την ανεξαρτησία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο – Ο φετινός εορτασμός αποκτάει ιδιαίτερη σημαία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – Άνδρες από τη χώρα που δοκιμάζεται από τον πόλεμο πήραν ανθοδέσμες και τις προσέφεραν στις γυναίκες τους - Ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr Νίκος Χριστοφάκης απαθανάτισε κατοίκους του Λιλβ με ανθοδέσμες στα χέρια

Για 13η μέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, με τους κατοίκους να προσπαθούν να αντισταθούν με κάθε τρόπο στα πανίσχυρα ρωσικά στρατεύματα.

Το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπουλη, το Ιρπίν, το Λβιβ, δέχονται τα πυρά του «κόκκινου» στρατού, ενώ άνδρες και γυναίκες που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους δημιουργούν οχυρωματικά έργα και κάθε είδους οπλισμό που θα μπορούσε να αποτρέψει την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η 13η μέρα του πολέμου συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.

Παρά τον πόλεμο οι Ουκρανοί αγόρασαν ανθοδέσμες προκειμένου να τις αφιερώσουν στις γυναίκες της χώρας. Ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr Νίκος Χριστοφάκης απαθανάτισε τους κατοίκους του Λιλβ.

Δείτε την gallery:

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ανοιχτοί οι διάδρομοι για τους αμάχους, η Ουκρανία τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες