ΚΟΣΜΟΣ

«Παράθυρο» ελπίδας για διπλωματική λύση: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας τη Δευτέρα

«Παράθυρο» ελπίδας για διπλωματική λύση: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας τη Δευτέρα
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο νέος γύρος συνομιλιών θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
AP Photo

«Χαραμάδα» για διπλωματική λύση και κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Με το σφυροκόπημα από το ρωσικό στρατό να συνεχίζεται, την Μαριούπολη και τους χιλιάδες αμάχους να ζουν χωρίς ηλεκτροδότηση και τα αποθέματα σε νερό και τρόφιμα να λιγοστεύουν και το Κίεβο σε ασφυκτικό κλοιό ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Την διεξαγωγή του νέου γύρου συνομιλιών επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

Είχαν προηγηθεί αισιόδοξες δηλώσεις για την εξέλιξη των συνομιλιών που όπως φαίνεται συνεχίζονται και στο παρασκήνιο παραγόντων της διαπραγμάτευσης και των δύο κρατών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, επιβεβαίωσε ότι ένας τέταρτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Ο Πεσκόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές, αφότου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολέξι Αρεστόβιτς, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.

Ο Αρεστόβιτς δήλωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο νέος γύρος συνομιλιών θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν και συζήτησαν την περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα και να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματά της», γράφει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων για την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Διπλωματικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως αν και η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα δεν είχε τα συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση.

Σχετικές ειδήσεις