ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Γέμισε το Λουζνίκι για τον Ρώσο πρόεδρο - Μηνύματα του «Τσάρου» για την Ουκρανία

Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο πρόεδρος Πούτιν χαιρετά το κοινό στο στάδιο Λουζνίκι.
Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP

Στο στάδιο Λουζνίκι της ρωσικής πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε η συναυλία υπέρ του προέδρου της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν, η οποία διακόπη ξαφνικά.

Συγκέντρωση και συναυλία υπέρ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διοργανώθηκε σήμερα για την όγδοη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στη χώρα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο ξαφνικά και ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλούσε live η μετάδοση διεκόπη με την κρατική τηλεόραση να προβάλει εικόνες με πατριωτικά εμβατήρια και τραγούδια που είχαν «παίξει» νωρίτερα στην εκδήλωση.

«Διαπράχθηκε γενοκτονία στο Ντονμπάς. Στόχος της επιχείρησης στην Ουκρανία είναι να απαλλαχθούμε από αυτή την κατάσταση» είπε στην ομιλία του ο Πούτιν, στη διάρκεια συναυλίας, ενώ σημείωσε για άλλη μια φορά πως οι πολίτες της Κριμαίας έκαναν τη σωστή επιλογή το 2014, καθώς «ήθελαν να ζήσουν στη δική τους, ιστορική γη, τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τον «ηρωισμό του ρωσικού στρατού που συμμετέχει στην επιχείρηση στην Ουκρανία», λίγο πριν το τέλος της ζωντανής σύνδεσης.

Η συγκέντρωση στη Μόσχα ονομάστηκε «Συναυλία για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό» και δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στο να γεμίσει το μεγαλύτερο στη Ρωσία στάδιο, όπου και διεξήχθη ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Πούτιν: Αυτές είναι οι θέσεις της Ρωσίας για να σταματήσει ο πόλεμος

Τις θέσεις της Ρωσίας προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αποκάλυψε στο BBC ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC οι ρωσικές θέσεις είναι δύο κατηγοριών: Οι πρώτες, κατά τον Καλίν, δεν είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές από την Ουκρανία και οι δεύτερες θα γίνουν πολύ δύσκολα αποδεκτές από το Κίεβο.

Στην πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει το αίτημα η Ουκρανία να μπει σε καθεστώς ουδετερότητας και να μην καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ κάτι που έχει ήδη αποδεχθεί ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία ζητά επίσης τον αφοπλισμό της Ουκρανίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι απειλή για τη Ρωσία. Παράλληλα η Μόσχα ζητά να υπάρξει προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία ενώ επιμένει και για την αποναζιστικοποίηση για την οποία ενδεχομένως να γίνει δεκτή η καταδίκη από την Ουκρανία όλων των μορφών του νεοναζισμού και η δέσμευση για αυστηροποίηση των μέτρων σε βάρος τέτοιων ομάδων.

Η δεύτερη κατηγορία, των πιο δύσκολων αιτημάτων, για τις οποίες θα πρέπει, όπως είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν να υπάρξει τετ α τετ με τον Ζελένσκι, περιλαμβάνει το καθεστώς του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία αλλά και της Κριμαίας. Ως προς αυτό υπάρχουν δύο εκτιμήσεις: η μια θέλει τη Ρωσία να απαιτεί η Ουκρανία να παραιτηθεί της κυριαρχίας της στα ανατολικά της χώρας και η δεύτερη η Ρωσία να απαιτεί από την Ουκρανία να αποδεχθεί επισήμως ότι η Ουκρανία είναι πλέον ρωσική επικράτεια.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκίνητων

Πιέσεις και στην αγορά σκαφών αναψυχής λόγω Ουκρανίας

Σχετικές ειδήσεις