ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Σολτς: Το Κίεβο προσπαθεί να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Πούτιν σε Σολτς: Το Κίεβο προσπαθεί να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Όλαφ Σολτς
AP PHOTO

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Όλαφ Σολτς

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας τριών ωρών είχαν την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το Reuters o Πούτιν είπε στον Σολτς ότι το Κίεβο «προσπαθεί να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες» προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι θετική στο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

«Τονίστηκε ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί με κάθε πιθανό τρόπο να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις παρουσιάζοντας όλο και πιο μη ρεαλιστικές προτάσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Ωστόσο η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αναζητήσει μια λύση ευθυγραμμισμένη με τις ήδη γνωστές θέσεις της» πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συνομιλία των δύο ανδρών ήταν «σκληρή» και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα συνομιλήσει επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς φέρεται να κάλεσε εκ νέου τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει την παύση της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία ώστε να υπάρξει χώρος για μια διπλωματική λύση και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Πούτιν: Αυτές είναι οι θέσεις της Ρωσίας για να σταματήσει ο πόλεμος

Τις θέσεις της Ρωσίας προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αποκάλυψε στο BBC ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC οι ρωσικές θέσεις είναι δύο κατηγοριών: Οι πρώτες, κατά τον Καλίν, δεν είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές από την Ουκρανία και οι δεύτερες θα γίνουν πολύ δύσκολα αποδεκτές από το Κίεβο.

Στην πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει το αίτημα η Ουκρανία να μπει σε καθεστώς ουδετερότητας και να μην καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ κάτι που έχει ήδη αποδεχθεί ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία ζητά επίσης τον αφοπλισμό της Ουκρανίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι απειλή για τη Ρωσία. Παράλληλα η Μόσχα ζητά να υπάρξει προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία ενώ επιμένει και για την αποναζιστικοποίηση για την οποία ενδεχομένως να γίνει δεκτή η καταδίκη από την Ουκρανία όλων των μορφών του νεοναζισμού και η δέσμευση για αυστηροποίηση των μέτρων σε βάρος τέτοιων ομάδων.

Η δεύτερη κατηγορία, των πιο δύσκολων αιτημάτων, για τις οποίες θα πρέπει, όπως είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν να υπάρξει τετ α τετ με τον Ζελένσκι, περιλαμβάνει το καθεστώς του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία αλλά και της Κριμαίας. Ως προς αυτό υπάρχουν δύο εκτιμήσεις: η μια θέλει τη Ρωσία να απαιτεί η Ουκρανία να παραιτηθεί της κυριαρχίας της στα ανατολικά της χώρας και η δεύτερη η Ρωσία να απαιτεί από την Ουκρανία να αποδεχθεί επισήμως ότι η Ουκρανία είναι πλέον ρωσική επικράτεια.

Διαβάστε επίσης:

Δηκτική απάντηση του Κρεμλίνου στις ύβρεις Μπάιντεν: Είναι κουρασμένος