ΚΟΣΜΟΣ

Νέα γκάφα Τζόνσον: Συνέκρινε το Brexit με την αντίσταση των Ουκρανών και εξόργισε ΕΕ και Βρετανία

O Mπόρις Τζόνσον
O Mπόρις Τζόνσον
Α.Ρ

Ο Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε οργή, συγκρίνοντας τον πόλεμο της Ουκρανίας με το Brexit. Ευρωπαίοι και Βρετανοί πολιτικοί δηλώνουν τρομοκρατημένοι από την παρομοίωση του πρωθυπουργού και ζητούν τον αποκλεισμό του απο τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει πυροδοτήσει οργή συγκρίνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία με την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, με έναν Ευρωπαίο πολιτικό να τον χαρακτηρίζει «επαίσχυντο» και έναν άλλον να κάνει λόγο για μία δήλωση προσβλητική για όσους πολεμούν τη ρωσική εισβολή.

Υπήρξαν ακλομη και εκκλήσεις για τον αποκλεισμό του πρωθυπουργού από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας, όπου ο Τζόνσον ελπίζει να συναντήσει τους ηγέτες της ΕΕ για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας στην εαρινή διάσκεψη των Συντηρητικών στο Μπλάκπουλ το Σάββατο (19/3), ο Τζόνσον είπε ότι ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια στιγμή επιλογής μεταξύ «ελευθερίας και καταπίεσης» και επέκρινε όσους πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο «να συμβιβαστούν με την τυραννία».

Και συνέχισε: «Ξέρω ότι είναι το ένστικτο των ανθρώπων αυτής της χώρας, όπως και του λαού της Ουκρανίας, να επιλέγουν την ελευθερία κάθε φορά. Όταν ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ του Brexit σε τόσο μεγάλους αριθμούς, δεν πιστεύω ότι ήταν επειδή ήταν εχθρικοί προς τους ξένους. Είναι επειδή ήθελαν να είναι ελεύθεροι να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά και να μπορεί αυτή η χώρα να αυτοδιοικείται».

Τα σχόλιά του –που προφανώς έκαναν έναν παραλληλισμό μεταξύ της ένταξης στην ΕΕ και της ρωσικής «τυραννίας»– ήρθαν λίγες μέρες μετά την επίσημη αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που επιδοκίμασαν το Brexit, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή στη γειτονική χώρα ως μια προσπάθεια να αποτρέψει την επέκταση πολυμερών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον παρομοίασε τον αγώνα των Ουκρανών με τους Βρετανούς που ψήφισαν υπέρ του Brexit. Ακόμη θυμάμει τον ενθουσιασμό του Πούτιν και του Τραμπ μετά το δημοψήφισμα. Μπόρις, τα λόγια σου προσβάλλουν τους Ουκρανούς, τους Βρετανούς και την κοινή λογική».

Και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ είπε ότι τα σχόλια του Τζόνσον θα πρέπει να τον αποκλείσουν από τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα. «Αυτό είναι πραγματικά ντροπιαστικό. Απαίσιο», είπε ο Μπιλντ. «Οποιαδήποτε σκέψη για πρόσκληση αυτού του ανθρώπου σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να ακυρωθεί».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Aλεξάντερ Σταμπ, δήλωσε: «Η σύγκριση του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία από τη ρωσική επιθετικότητα με το Brexit είναι τόσο χυδαία όσο ακούγεται. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που κατάλαβε την ελευθερία, πρέπει να γυρίζει στον τάφο του. Μπόρις Τζόνσον, σταματήστε αυτές τις ανόητες συγκρίσεις».

Και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος ηγήθηκε της απάντησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, είπε: «Η σύγκριση του Τζόνσον που παρομοίασε τον θαρραλέο αγώνα της Ουκρανίας με το Brexit είναι τρελή. Το Brexit αφορούσε την κατάργηση των ελευθεριών και την αποχώρηση από την ΕΕ. Οι Ουκρανοί θέλουν περισσότερη ελευθερία και να ενταχθούν στην ΕΕ».

Τα σχόλια του κ. Τζόνσον προκάλεσαν επίσης κριτική ατους κόλπους των Συντηρητικών. Ο πρόεδρος των Τόρις στην Επιτροπή Άμυνας του κοινοβουλίου, Τομπάιας Έλγουντ δήλωσε: «Αν θέλουμε να νικήσουμε τελικά τον Πούτιν, χρειαζόμαστε διεθνή ηγεσία και ενότητα. Η σύγκριση του αγώνα του ουκρανικού λαού ενάντια στην τυραννία του Πούτιν με τον βρετανικό λαό που ψήφισε υπέρ του Brexit βλάπτει το επίπεδο μας ως κράτος».

Και ο συντηρητικός Γκάβιν Μπάργουελ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής προσωπικού της Τερέζα Μέι κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είπε: «Πέρα απο το γεγονός οτι η ψηφοφορία σε ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα δεν συγκρίνεται με κανέναν τρόπο με το να διακινδυνεύει κανείς τη ζωή του για να υπερασπιστεί τη χώρα του από την εισβολή και το αμήχανο γεγονός ότι οι Ουκρανοί παλεύουν για την ελευθερία να ενταχθούν στην ΕΕ, αυτή η σύγκριση είναι μεγάλη».

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών σερ Έντ Ντέιβι αποκάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «εθνική ντροπή» «Το να συγκρίνεις ένα δημοψήφισμα με γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από τις βόμβες του Πούτιν είναι προσβολή για κάθε Ουκρανό. Δεν είναι Τσόρτσιλ: είναι ο Μπάζιλ Φόλτι» (ήρωας απο βρετανική τηλεοπτική κωμική σειρά)