ΚΟΣΜΟΣ

Σε ρόλο «ειρηνοποιού» ο Ερντογάν στην Ουκρανία: «Εργαζόμαστε πάνω στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης»

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ερντογάν: «Εργαζόμαστε πάνω στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης»
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα μετά τις καταγγελίες της Μόσχας για τις νάρκες.
AP

Ερντογάν: Εργαζόμαστε πάνω στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Συνεχίζει να πατά σε... δύο βάρκες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στον πόλεμο της Ουκρανίας ενώ έσπευσε να ενισχύσει το προφίλ του ειρηνοποιού που καλλιεργεί εσχάτως υποσχόμενος «να συνεχίσει τις ειλικρινείς προσπάθειες για διπλωματική λύση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και να είναι ενωμένοι σχετικά με τα θέματα άμυνας. Όσον αφορά τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα, για τις οποίες το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία και το Κίεβο κάνει από την πλευρά του λόγο για ρωσική προπαγάνδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας της χώρας του λαμβάνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός, οι επαφές ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν πυκνώσει, με το θεμα των ρωσικών S-400 να τίθεται ξανά επί τάπητος. Πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται το σενάριο η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολίασε ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times λέγοντας: «Η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά (μέχρι τώρα), ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση».

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρουν οι New York Times.

Ερντογάν: Ζητά από την ΕΕ να επανεκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξαναρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, παραμονή της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών που θα είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έγιναν σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτρέπει στην Άγκυρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, με την μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005 αλλά βάλτωσαν τα τελευταία χρόνια, λόγω των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, σε πολλά μέτωπα. Στα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας ήταν «σε νεκρό σημείο» λόγω των αποφάσεων που λάμβανε η τουρκική ηγεσία και οι οποίες ήταν αντίθετες με τις αξίες της ΕΕ. «Η Τουρκία συνέχισε να απομακρύνεται από την ΕΕ, καταγράφοντας σοβαρή υποχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» ανέφερε σε μια έκθεσή της η Κομισιόν.

Η Τουρκία, που είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί από την αρχή της κρίσης να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αρνήθηκε όμως να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Ζήτησε από την ΕΕ να επανεκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Οργή της Τουρκίας κατά ΕΕ: «Η Στρατηγική Πυξίδα καθοδηγήθηκε από Ελλάδα - Κύπρο»