ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν - Ο έρωτας που νίκησε χρόνο και συμβάσεις

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν
Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν
ΑP

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Ο αντισυμβατικός έρωτας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την πρώτη κυρία Μπριζίτ, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τις κάλπες για το μέγαρο των Ηλυσίων

Η πορεία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας σφραγίστηκε απο μεγάλους έρωτες που γεννήθηκαν στους διαδρόμους των Ηλυσίων, μυστικά και πάθη που συνδέθηκαν με ιστορικές στιγμές της Γαλλίας, απο τον «κρυφό μπαμπά» Φρανσουά Μιτεράν που είχε αποκτήσει κόρη εκτός γάμου, μέχρι τον άτεκνο πλην όμως πατέρα...καρδιάς Εμανουέλ Μακρόν που διεκδικεί δεύτερη θητεία στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι Γάλλοι πρόεδροι ανέκαθεν δοκίμαζαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικός ο «αντισυμβατικός» έρωτας του 44χρονου Γάλλου προέδρου με την Μπριζίτ Τρονιέ, μία γυναίκα 24χρόνια μεγαλύτερή του -μια σχέση ζωής που εξακολουθεί να γράφει ιστορία. «Αν η σύζυγός μου ήταν μικρότερη απο εμένα κανένας δε θα αμφισβητούσε την εγκυρότητα και τη διάρκεια της σχέσης μας» είχε δηλώσει ο Μακρόν στηλιτεύοντας την υποκρισία και τις «παραδοσιακές ομογενοποιημένες» απόψεις για την κοινωνία.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται διαρκώς την ιστορία της ζωής του και τη γυναίκα που τον συντροφεύει και τον συμβουλεύει αθόρυβα εδώ και χρόνια, το «μη διαπραγματεύσιμο κομμάτι του» οπως ο ίδιος επαναλαμβάνει. Μαζί της δεν απέκτησε παιδιά, υιοθέτησε όμως τα 3 δικά της απο τον πρώτο της γάμο, καθώς επίσης και 7 εγγόνια που τον φωνάζουν χαϊδευτικά «μπαμπά».

«Έχω παιδιά και εγγόνια καρδιάς. Μία οικογένεια που χρειάστηκε να οικοδομήσω και να κατακτήσω, μία οικογένεια που δε μου οφείλει τίποτα και την οποία δεν πρόκειται να αποκτήσεις ποτέ» απάντησε στον πατριάρχη της ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν που τον είχε κατηγορήσει πως δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για το μέλλον γιατί δεν έχει παιδιά... Η επίγνωση οτι ο Μακρόν πέρασε απο μεγάλες προσωπικές δυσκολίες για να οικοδομήσει τη δική του ευτυχία τον αναδεικνύει όπως εύστοχα έγραφε το Νew Yorker σε «υπέρμαχο των πολλών μορφών που μπορεί να λάβει η σύγχρονη οικογένεια».

Ο «Μανού» και η «Μπιμπί»

Οι λεπτομέρειες απο το θυελλώδη έρωτά του «Μανού» με τη «Μπιμπί» όπως τους αποκαλούν οι οικείοι τους γράφονται και ξαναγράφονται. Και πάντα η αφήγηση «στέκεται» λίγο παραπάνω στη μεγάλη διαφορά ηλικίας. Για καποιους η Μπριζίτ Τρονιέ ειναι το αντίθετο κατά κάποιο τρόπο της... γυναίκας-τρόπαιο.

Ειναι έξυπνη, ξανθιά και δύο δεκαετίες μεγαλύτερη απο το σύζυγό της (...) Είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία και τις δύο φορές. Ακόμη και αν ο ρόλος της πρώτης κυρίας δεν έχει καμία επίσημη θέση στη Γαλλία, η Μπριζίτ Μακρόν συμμετέχει ενεργά στη χάραξη πολιτικής του συζύγου της.

Οι δυό τους γνωρίστηκαν το 1993, όταν εκείνος παρακολουθούσε τα μαθήματα θεάτρου που παρέδιδε εκεινη σε ένα ιδιωτικό σχολείο Ιησουιτών της Αμιέν. Ο Εμανουέλ ήταν 15 και η Μπριζίτ 39 ετών, παντρεμένη με έναν τραπεζίτη της περιοχής και είχε 3 παιδιά. Η μεγαλύτερη κόρη της, Λοράνς Οζιέρ ήταν συμμαθήτρια του και όταν οι γονείς του έμαθαν για τη σχέση, νόμισαν αρχικά οτι ο γιός τους έβγαινε μαζί της, γράφει στο βιβλίο της με τίτλο «Εμανουέλ Μακρόν: Ένας τέλειος νέος άνδρας », η δημοσιογράφος της Figaro Αν Φουλντά.

Στις σελίδες του φωτίζει τα μαθητικά και νεανικά χρόνια του νεότερου προέδρου στην ιστορία της Γαλλίας. Οταν τα νέα κυκλοφόρησαν, η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε, οι φήμες οργίασαν και οι γονείς του Μακρόν ζήτησαν απο την καθηγήτρια να μείνει μακριά του. «Δεν το βλέπεις; Έκανες τη ζωή σου. Eκείνος όμως δε θα κάνει παιδιά μαζί σου» της έλεγε συντετριμμένη η μητέρα του, Φρανσουάζ Νογκ-Μακρόν.

«Θα επιστρέψω για να σε παντρευτώ...»

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα» απαντούσε εκείνη, παραδεχόμενη πως ο ώριμος έφηβος που «γνώριζε τα πάντα για τα πάντα» ειχε μία τρομερή επιρροή επάνω της. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο τον ανάγκασαν να μετακομίσει στο Παρίσι για να τελειώσει το Λύκειο. Προηγουμένως είχε φροντίσει να της υποσχεθεί πως «ότι και αν κάνει θα επιστρέψει για να την παντρευτεί»...

Το 2007, δύο περίπου χρόνια μετά το διαζύγιό της , η 54χρονη Μπριζίτ και ο 29χρονος Εμανουέλ παντρεύτηκαν στην πόλη Τουκέ και έκαναν τον κόσμο να σωπάσει, όπως είχε πει εκείνος, ευχαριστώντας τους οικείους τους που δέχθηκαν μία αγάπη «όχι τόσο συνηθισμένη, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όχι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που υπάρχει» .

Ήταν «η επισημοποίηση ενός έρωτα που ήταν παράνομος στην αρχή, κρυφός και παρεξηγημένος από πολλούς», άντεξε όμως στο χρόνο και «σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του» όπως είχε πει εκείνη. Ενός έρωτα που πλέον «μπαίνει» ορμητικά στα Ηλύσια Πεδία, σε πείσμα κάθε αντιξοότητας.

Και που έχει τη δύναμη ακόμη και να...αυτοσαρκάζεται. «Πρεπει να γίνει τώρα πρόεδρος γιατί το 2022 το πρόβλημά του...θα είναι το πρόσωπό μου» είχε πει παλαιότερα με χιούμορ η ίδια η Μπριζίτ. Το 2002 έφτασε και ο Εμανουέλ Μακρόν με τη Μπριζίτ στο πλευρό του φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που επανεκλέγεται εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Οι «προεκλογικές» αγκαλιές της Μπριζίτ στον Εμανουέλ Μακρόν (pics)