ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Ώρα μηδέν» για το Ντονμπάς: Ρωσικό κονβόι 13 χιλιομέτρων κατευθύνεται στα ανατολικά

Το ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κατευθύνεται στο Ντονμπάς
Το ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κατευθύνεται στο Ντονμπάς
A.P

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική αυτοκινητοπομπή μήκους 13 χιλιομέτρων κατευθύνεται προς την υπό πολιορκία ανατολική Ουκρανία, καθώς η Ρωσία καταφεύγει στη στρατολόγηση απόστρατων για να ενισχύσει τις δυνάμεις της

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα μεγάλο κονβόι, αποτελούμενο από ρωσικά τεθωρακισμένα και μονάδες πυροβολικού να κατευθύνται προς τις υπό πολιορκία περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας, προφανώς, την πρόθεση των Ρώσων να επικεντρωθούν στο Ντονμπάς. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν από την Maxar Technologies αργά την Παρασκευή και κυκλοφόρησαν σήμερα το πρωί (10/4), δείχνουν το στρατιωτικό κονβόι μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων να διασχίζει την πόλη Velykyi Burluk και να κατευθύνεται νότια, μέσω μίας περιοχής που ελέγχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναλυτές, η συγκεκριμένη πομπή προορίζεται για τις πρώτες γραμμές στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται ανατολικά

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από βασικές στρατηγικές θέσεις γύρω από το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, μετά και τη σκληρή αντίσταση που συνάντησαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θεωρείται βέβαιο οτι επικεντρώνονται πλέον στο Ντόνμπας.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο έχει καταφύγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη στρατολόγηση απόστρατων για να συμπληρώσει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στραφεί σε προσωπικό που αποστρατεύτηκε ή απομακρύνθηκε ήδη από το 2012 για να αντικαταστήσει τους πεσόντες στρατιώτες και αξιωματικούς του, με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Ρώσων σε σχεδόν 20.000.

Ο ρωσικός στρατός θεωρείται επίσης ότι στρατολογεί στρατιώτες από την περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, η οποία τον Μάρτιο χαρακτηρίστηκε κατεχόμενη περιοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος την ίδια ώρα δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να «ανταποδώσει τα χτυπήματα» στη Ρωσία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς πριν επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν.

Ο Μιχάλο Ποντόλιακ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ουκρανών, δήλωσε αργά χθες το βράδυ πως «η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες».

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Γιατί η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι πολύ διαφορετική από την επίθεση στο Κίεβο