ΚΟΣΜΟΣ

Φίλης στο Newsbomb.gr: Τι σημαίνει για την Ελλάδα μία ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν

Φίλης στο Newsbomb.gr: Τι σημαίνει για την Ελλάδα μία ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν
Σε απόσταση αναπνοής Λεπέν - Μακρόν
AP Photo

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία διεξάγεται στις 24 Απριλίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα θα είναι πολύ στενή.

Μονομάχησαν για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία πριν από πέντε χρόνια, αλλά τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μια πολύ ισχυρότερη πρόκληση από την ανανεωμένη ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να γίνει ο νεότερος πρόεδρος στη γαλλική ιστορία με το καινοφανές κεντρώο κόμμα La République En Marche! (Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά). Mε μόλις ένα χρόνο πολιτικής ζωής κατάφερε όχι μόνο να θέσει εκτός συναγωνισμού τα παραδοσιακά κόμματα, το δε σοσιαλιστικό το διέλυσε εντελώς, αλλά και να νικήσει εύκολα την ακροδεξιά υποψήφια στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 κερδίζοντας το 66% των ψήφων. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, σε ηλικία 44 ετών, συνεχίζει να κυριαρχεί στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη φορά η ακροδεξιά αντίπαλός του έχει πραγματικές πιθανότητες να τον «πετάξει έξω» από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Αναπληρωτής Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος & αναλυτής διεθνών θεμάτων του Ant1 μίλησε στο Newsbomb.gr για το τι σημαίνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα μια ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Η «νίκη» του Μακρόν

«Να δούμε τι θα κάναμε αν δεν εκλεγεί ο Μακρόν», είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε: «Ο Μακρόν έχει όραμα και σχέδιο για την Ευρώπη. Για αυτό και τα μεγαλόπνοα σχέδια για την Γαλλία ώστε να παραμείνει ισχυρή "πυρηνική δύναμη"», καθώς είναι γνωστό πως επιδιώκει να κατασκευάσει έως και 14 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες. «Χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες για να έχει τη Γαλλία στο ευρωπαϊκό επίκεντρο. Θέλει μια εξωστρεφή Γαλλία που μάχεται για αρχές και ευρωπαϊκές αξίες».

Η Λεπέν «χωρίς άποψη για την εξωτερική πολιτική»

«Σε περίπτωση εκλογής της Λεπέν, δεν θα έχουμε μια ισχυρή Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο δεν την ενδιαφέρει. Η Μαρίν Λεπέν θέλει μόνο ισχυρή τη Γαλλία, κάτι ανάλογο που έκανε και ο Τραμπ», σχολίασε ο κ. Φίλης ενώ παρομοίασε την Μαρίν Λεπέν ως τον θηλυκό Ντόναλντ Τραμπ.

Ποια είναι η θέση τους για την Τουρκία

«Η Λεπέν έχει πιο ακραίες θέσεις απέναντι στην Τουρκία, χωρίς να έχει άποψη για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ ο Μακρόν έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική ηγεσία».

Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές;

«Το πιθανότερο είναι να κερδίσει τις εκλογές ο Μακρόν, αλλά θα δυσκολευτεί να κυβερνήσει. Έχει χάσει την επαφή με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Και όλο αυτό θα επηρεάσει και ευρύτερα την θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Φίλης.