ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει: Αν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα λάβουμε μέτρα

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει: Αν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα λάβουμε μέτρα
H Ρωσία ξεκαθάρισε τη θέση της μετά τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Φινλανδίας και Σουηδίας σχετικά με το ΝΑΤΟ
AP PHOTO

H Ρωσία ξεκαθάρισε τη θέση της μετά τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Φινλανδίας και Σουηδίας σχετικά με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη βορειοατλαντική συμμαχία, τότε η ίδια θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της προσθέτοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ ο οποίος πρόσθεσε ότι μολονότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή για τη Ρωσία, η χώρα του θα αντιμετωπίζει Φινλανδία και Σουηδία ως αντιπάλους.

«Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνα των συνόρων μας τόσο σε επίπεδο χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων ενώ θα πρέπει να αναπτύξουμε σημαντικές ναυτικές δυνάμεις και στον κόλπο της Φινλανδίας» έγραψε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των πρωθυπουργών Φινλανδίας και Σουηδίας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τελείως το πεδίο ασφάλειας στην Ευρώπη και αλλάζει δραματικά τον τρόπο σκέψης ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, δήλωσε, μάλιστα, ότι η χώρα της η οποία μοιράζεται κοινά σύνορα μήκους 1.300χλμ. με τη Ρωσία θα αποφασίσει για το αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «αρκετά γρήγορα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι μήνες» παρά το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία - ΝΑΤΟ: Η απόφαση για την ένταξη στην Συμμαχία θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες