ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: H Μπριζίτ Μακρόν, ο ρόλος της και η επόμενη πενταετία στα Ηλύσια

To προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας
To προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας

Η Μπριζίτ Μακρόν ήταν το δεξί χέρι του Γάλλου προέδρου στο δρόμο προς τις κρίσιμες κάλπες. Ο δεύτερος και καθοριστικός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται σήμερα (24/4) και όλα τα βλέμματα στρέφονται και στην πρώτη κυρία που δηλώνει έτοιμη για μία νέα «θητεία» στο μέγαρο των Ηλυσίων

Το 2017 η Γαλλία μιλούσε μόνο για το προεδρικό ζεύγος της χώρας, τον Εμανουέλ Μακρόν και την αγαπημένη του Μπριζίτ. Φέτος, η εκστρατεία ήταν πολύ πιο σύντομη και άνευρη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το ζεύγος Μακρόν έκανε λιγότερες εμφανίσεις, η πρώτη κυρία της Γαλλίας ωστόσο ήταν μία απο τις κορυφαίες συμβούλους του συζύγου της, οπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Η Μπριζίτ Μακρόν είναι μια πρώτη κυρία διακριτική, αλλά και δημοφιλής. Οι υποστηρικτές του κόμματος «Η Δημοκρατία Εμπρός» την επιδοκίμασαν πρόσφατα στην ομιλία που εκφώνησε ο σύζυγός της στο κατάμεστο στάδιο La Défense Arena του Παρισιού, ενώ οι φωτογραφίες τους απο τα παρασκήνια έκαναν το γύρο του κόσμου.

Από το 2017 η εκπαιδευτικός που έγινε πρώτη κυρία έλαβε τουλάχιστον 100.000 e-mail και γράμματα, δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, διαδέχτηκε την Μπερναντέτ Σιράκ στο Ίδρυμα Yellow Pieces και δημιούργησε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για ενήλικες σε συνεργασία με τον όμιλο LVMH.

Η ατζέντα της περιλαμβάνει συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, έντονη φιλανθρωπική δράση και συναντήσεις με αρχιτέκτονες εμβληματικών γαλλικών κτηρίων. Η κα Μακρόν βοήθησε στον εκσυγχρονισμό του παλατιού των Ηλυσίων και άλλαξε σημαντικά τη διακόσμησή του. Σύγχρονα έργα τέχνης τοποθετήθηκαν στους τοίχους, το χαλί στην αίθουσα δεξιώσεων, ενώ το χαλί στη σκάλα Μουράτ, ένα θεσμό της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας, άλλαξε επί των ημερών της.

Έτοιμη για μία νέα πενταετία

Στη φετινή προεκλογική περίοδο, η Μπριζίτ Μακρόν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο αν και λίγο πιο διακριτικά σε σχέση με την προηγούμενη εκστρατεία. Πριν από πέντε χρόνια, η Μπριζίτ Μακρόν ήταν διαρκώς παρούσα στα γραφεία του συζύγου και όλες τις μετακινήσεις του. Σήμερα, έδρασε μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας και περιόρισε αρκετά την παρουσία της στο πλευρό του προέδρου.

Συνέχισε φυσικά να του δίνει συμβουλές και να κάνει καίρια σχόλια και παρεμβάσεις. Όμως, όπως και ο αρχηγός του κράτους, η Μπριζίτ Μακρόν έχει επικεντρώσει επίσης τις δραστηριότητές της τις τελευταίες εβδομάδες στην ουκρανική κρίση. Σε συνεργασία με τη σύζυγο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρώτη κυρία της Γαλλίας ακολούθησε τη μεταφορά άρρωστων παιδιών από την εμπόλεμη χώρα στη Γαλλία. Τα επισκέφτηκε στο Ινστιτούτο Gustave-Roussy στο Βιλζουίφ, καθώς και στη Λιλ και στο Κλερμόν-Φεράν, μακριά από τις κάμερες.

Η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία παραδέχθηκε οτι ήταν ιδιαίτερα αγχωμένη πριν από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, δηλώνει σήμερα έτοιμη για μια δεύτερη θητεία στο πλευρό του Γάλλου προέδρου. Στη νέα πενταετία έχει υποσχεθεί να προωθήσει τον αγώνα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού και την προστασία των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν - Ο έρωτας που νίκησε χρόνο και συμβάσεις